Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa

canva/vivoo, Getty Images; Jakub Kaminski/East News

Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

17 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa to świąteczna klasyka, jednak Magda Gessler postanowiła pokazać Polak, jak ją odpowiednio przygotować. Gwiazda telewizji całkowicie zakazuje używania cebuli. Według niej cebula ma zbyt intensywny smak, który zakrywa wszystkie inne.

Sałatka jarzynowa jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych sałatek, które zazwyczaj lądują na stołach w trakcie świętowania. Jak według Magdy Gessler należy ją wykonać?

Gessler uważa, że wrzucenie cebuli do miski z sałatką całkowicie ją psuje. Polska cebula ma bowiem bardzo silny smak i aromat, przez co dominuje inne składniki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, jak zrobić marynowane grzyby leśne. W tym tekście  zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich.

Składniki:

  • 5 ziemniaków

  • 5 marchewek

  • 1 pietruszka

  • pół selera

  • 5 kiszonych ogórków

  • 6 jajek

  • puszka groszku

  • 6 łyżek majonezu

  • 2 łyżki musztardy

Wszystkie warzywa, poza ogórkami dokładnie obierz i umyj pod bieżącą wodą. Wstaw je następnie do dużego garnka, zalej wodą i postaw na gazie. Gotuj je, aż wszystkie nabiorą odpowiedniej miękkości.

Rosół

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

CZYTAJ DALEJ

Jajka ugotuj na twardo. Odsączone i ostudzone warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do dużej miski. Jajka obierz ze skorupki i także rozdrobnij w kostkę. To samo powtórz z ogórkami kiszonymi.

Do miski dodaj odsączony groszek, majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i schowaj do lodówki na całą noc. Po tym czasie sałatka jest gotowa do jedzenia.

Sałatka jarzynowa

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Czytaj więcej >
Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Przepisy

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Czytaj więcej >