Smakosze.pl

canva/vivoo, Getty Images; Jakub Kaminski/East News

Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Sałatka jarzynowa to świąteczna klasyka, jednak Magda Gessler postanowiła pokazać Polak, jak ją odpowiednio przygotować. Gwiazda telewizji całkowicie zakazuje używania cebuli. Według niej cebula ma zbyt intensywny smak, który zakrywa wszystkie inne.

Sałatka jarzynowa jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych sałatek, które zazwyczaj lądują na stołach w trakcie świętowania. Jak według Magdy Gessler należy ją wykonać?

Gessler uważa, że wrzucenie cebuli do miski z sałatką całkowicie ją psuje. Polska cebula ma bowiem bardzo silny smak i aromat, przez co dominuje inne składniki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, jak zrobić marynowane grzyby leśne. W tym tekście   zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich. Składniki:

  • 5 ziemniaków

  • 5 marchewek

  • 1 pietruszka

  • pół selera

  • 5 kiszonych ogórków

  • 6 jajek

  • puszka groszku

  • 6 łyżek majonezu

  • 2 łyżki musztardy

Wszystkie warzywa, poza ogórkami dokładnie obierz i umyj pod bieżącą wodą. Wstaw je następnie do dużego garnka, zalej wodą i postaw na gazie. Gotuj je, aż wszystkie nabiorą odpowiedniej miękkości.

Jajka ugotuj na twardo. Odsączone i ostudzone warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do dużej miski. Jajka obierz ze skorupki i także rozdrobnij w kostkę. To samo powtórz z ogórkami kiszonymi.

Do miski dodaj odsączony groszek, majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i schowaj do lodówki na całą noc. Po tym czasie sałatka jest gotowa do jedzenia.

Sałatka jarzynowa

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >