Sałatka jarzynowa z dynią na Wszystkich Świętych
Któż z nas nie lubi sałatki jarzynowej? W sezonie dyniowym tradycyjną recepturę warto wzbogacić o porcję pysznego pieczonego miąższu dyniowego. Smakuje z nim wyśmienicie.
Do tej sałatki doskonale nada się dynia, która nie jest ani zbyt wodnista, ani tez bardzo mączysta. Najlepszym wyborem będzie zatem odmiana Muscat, która po upieczeniu zachowuje swoją strukturę i nie jest przesadnie sucha.
Przepis na wyjątkową sałatkę jarzynową z dynią
Składniki:
-
2 jaja
-
200 g dyni np. odmiany Muscat
-
biała część pora
-
1 średnia marchewka
-
1 mała pietruszka
-
pół puszki kukurydzy konserwowej
-
1 niewielkie kwaśne jabłko np. antonówka
-
jogurt naturalny lub lekki majonez
-
odrobina oliwy
-
sól i pieprz ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jaja gotujemy na twardo. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Oprószamy ją delikatnie pieprzem i polewamy oliwą z oliwek, a następnie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut .
Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy. Gotujemy je do miękkości i studzimy. Jaja, pora i gotowane warzywa kroimy. Umieszczamy w dużej misce wraz z ostudzoną pieczoną dynią, odcedzoną kukurydzę z puszki i pokrojonym w talarki porem.
Obieramy i ścieramy jabłko. Dodajemy je do pozostałych składników i wszystko razem mieszamy. Zalewamy wszytko jogurtem lub majonezem i doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Wskazówki:
-
Warto upiec więcej dyni na raz i zrobić z niej mus tak, jak w tym przepisie . Można go zamknąć w słoiku lub zamrozić, więc wystarczy nam na długi czas. Dyni przeznaczonej na mus nie doprawiajmy. Będziemy ją wtedy mogli wykorzystać zarówno do zup czy sosów, jak i do deserów.
-
Możemy też jednoczenie piec różne odmiany dyni, a nawet różne warzywa. Czas obróbki termicznej odmian pomarańczowego przysmaku będzie podobny. 30 minut w 180 stopniach będzie też wystarczające dla papryki czy marchewki. Ta ostatnia świetnie smakuje z masłem orzechowym .
-
Warto skusić się na pieczenie warzyw korzeniowych, potrzebnych do przyrządzenia tej sałatki. Taka metoda obróbki termicznej pozwoli zachować nam zarówno smak, jak i wartości odżywcze.
Źródło zdjęcia: canva/Natalia Klenova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku