Nie uwierzysz co Kuroń dodaje do sałatki jarzynowej. Świąteczni goście nie wyjdą z podziwu
Sałatka jarzynowa z makrelą wędzoną według przepisu Jakuba Kuronia jest jeszcze smaczniejsza od tradycyjnej wersji potrawy. Kucharz oprócz wędzonej ryby do sałatki dodaje również fasolę konserwową, kukurydzę i musztardę. Sałatka będzie hitem na świątecznym stole.
Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, kucharz dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w nieco innej odsłonie. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby tradycyjna potrawa zyskała zaskakujący smak. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na sałatkę wykorzystany w artykule.
Do sałatki jarzynowej zwykle dodajemy gotowane warzywa rosołowe, jabłko, ziemniaki, ogórki kiszone, groszek konserwowy i doprawiamy majonezem lub gęstym jogurtem naturalnym. Jakub Kuroń kultowe danie przyrządza w nieco inny sposób. Sałatka jarzynowa z makrelą wędzoną posmakuje każdemu.
Do sałatki jarzynowej z makrelą wędzoną znany kucharz groszek zamienia na białą fasolę konserwową. Dodaje również kukurydzę, rybę. W tej wersji sałatki nie również ma ziemniaków i jabłka. Kuroń sałatkę doprawia majonezem i ostrą musztardą. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, wykorzystaj ulubioną musztardę.
Świąteczna sałatka jarzynowa z makrelą wędzoną
Składniki:
-
średnia makrela wędzona
-
3 marchewki
-
4 jajka
-
2 korzenie pietruszki
-
biała część pora
-
kawałek selera
-
4 ogórki kiszone
-
puszka białej fasoli konserwowej
-
mała puszka kukurydzy
-
3 łyżki majonezu
-
łyżka ostrej musztardy
-
sól, pieprz
Sałatka jarzynowa według przepisu Jakuba Kuronia. Zaskakujący dodatek podkręca smak
Marchewkę, seler i korzeń pietruszki gotuj do miękkości w osolonej wodzie, odstaw do przestudzenia, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, odsącz z zalewy fasolę i kukurydzę.
Mięso makreli oddziel dokładnie od ości i podziel na małe kawałki. Jajka i ogórki pokrój drobno, posiekaj por. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do większej miski. Dodaj majonez, musztardę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Na święta przygotuj również karpia w galarecie i pierogi ruskie z aromatycznym dodatkiem . Przepisy Jakuba Kuronia są proste i zachwycają smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Płuczesz kapustę kiszoną? Nigdy tak nie rób. Jest znacznie lepsze rozwiązanie
-
Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 główne dodatki znajdziesz w kuchni
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuron.com.pl