Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 główne dodatki znajdziesz w kuchni
Ryba pod podhalańsku jest jedną z tradycyjnych, świątecznych potraw. Kawałki dorsza zapieczone z potrawką z warzyw, suszonymi śliwkami i sosem śmietanowo-pomidorowym smakuje o wiele lepiej od popularnej ryby po grecku. Danie przygotujesz błyskawicznie. Wykorzystasz w nim ziemniaki i cebulę, które znajdziesz w każdej kuchni.
Ryba po grecku jest kultowym daniem, które wszyscy doskonale znamy. Mało kto wie jednak, że dorsza w warzywach możemy przyrządzić w jeszcze lepszy sposób. Ryba po podhalańsku jest niezwykle aromatyczna. Sekretem smaku są przyprawy i dodatki. Tradycyjne danie zachwyci każdego smakosza.
Do przygotowania ryby po podhalańsku potrzebujesz warzyw rosołowych, ziemniaków oraz kilku aromatycznych dodatków: suszone śliwki, sok z cytryny, skórka z cytryny, pieprz cytrynowy. Bardzo ważnym składnikiem jest również gęsty sos doprawiony natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i będzie totalnym hitem na świątecznym stole.
Rybę po podhalańsku przyrządzisz w prosty sposób. Należy podsmażyć warzywa, przesmażyć doprawioną rybę i przygotować śliwki i sos. Wszystkie składniki doprawiasz według uznania i wstawiasz do piekarnika na około 20 minut. Rybę piecz z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy potrawę.
Ryba po podhalańsku z suszonymi śliwkami i skórką cytrynową
Składniki:
500 g filetów w dorsza
500 g ziemniaków
2 duże marchewki
korzeń pietruszki
100 g suszonych śliwek
duża cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera korzeniowego
120 ml soku pomidorowego
sok i skórka tarta z małej cytryny
masło klarowane do smażenia
6 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
pieprz cytrynowy
2 łyżki mąki pszennej
Jak przyrządzić podhalański przysmak? Jest o wiele smaczniejszy od kultowej ryby po grecku
Filety umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem cytrynowym i wstaw do lodówki na 30 minut. Śliwki opłucz i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, pokrój w słupki marchewki, pietruszkę i seler.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na większej patelni podsmaż na maśle marchew, ziemniaki i pietruszkę, smaż około 10 minut. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze chwilę.
Potrawkę z warzyw dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj skórkę tartą z cytryny i odstaw. Kawałki dorsza wyjmij z lodówki, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Śmietanę wymieszaj z sokiem pomidorowym, dopraw do smaku solą, pieprzem.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż warzywa, kawałki ryby i posyp śliwkami. Całość zalej przygotowanym sosem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra - dół, piecz około 20 minut.
Przygotuj również pierogi ruskie z suszonymi grzybami. Smakują jeszcze lepiej od tradycyjnej wersji potrawy. Szukasz pomysłu na dodatek do barszczu czerwonego, bez wyrabiania ciasta i bez lepienia? Kulebiak ziemniaczany z farszem z kapusty i grzybów zachwyci każdego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie uwierzysz co Kuroń dodaje do sałatki jarzynowej. Świąteczni goście nie wyjdą z podziwu
Świąteczny specjał cudownie współgra z plackami ziemniaczanymi. Uczta gwarantowana
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama