Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 główne dodatki znajdziesz w kuchni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.12.2022 09:49

Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 główne dodatki znajdziesz w kuchni

Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 kluczowe dodatki znajdziesz w każdej kuchni
canva/cyberklikk

Ryba pod podhalańsku jest jedną z tradycyjnych, świątecznych potraw. Kawałki dorsza zapieczone z potrawką z warzyw, suszonymi śliwkami i sosem śmietanowo-pomidorowym smakuje o wiele lepiej od popularnej ryby po grecku. Danie przygotujesz błyskawicznie. Wykorzystasz w nim ziemniaki i cebulę, które znajdziesz w każdej kuchni.

Ryba po grecku jest kultowym daniem, które wszyscy doskonale znamy. Mało kto wie jednak, że dorsza w warzywach możemy przyrządzić w jeszcze lepszy sposób. Ryba po podhalańsku jest niezwykle aromatyczna. Sekretem smaku są przyprawy i dodatki. Tradycyjne danie zachwyci każdego smakosza.

Do przygotowania ryby po podhalańsku potrzebujesz warzyw rosołowych, ziemniaków oraz kilku aromatycznych dodatków: suszone śliwki, sok z cytryny, skórka z cytryny, pieprz cytrynowy. Bardzo ważnym składnikiem jest również gęsty sos doprawiony natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i będzie totalnym hitem na świątecznym stole.

Rybę po podhalańsku przyrządzisz w prosty sposób. Należy podsmażyć warzywa, przesmażyć doprawioną rybę i przygotować śliwki i sos. Wszystkie składniki doprawiasz według uznania i wstawiasz do piekarnika na około 20 minut. Rybę piecz z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy potrawę.

Ryba po podhalańsku z suszonymi śliwkami i skórką cytrynową

Składniki:

  • 500 g filetów w dorsza

  • 500 g ziemniaków

  • 2 duże marchewki

  • korzeń pietruszki

  • 100 g suszonych śliwek

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek selera korzeniowego

  • 120 ml soku pomidorowego

  • sok i skórka tarta z małej cytryny

  • masło klarowane do smażenia

  • 6 łyżek kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • pieprz cytrynowy

  • 2 łyżki mąki pszennej

Jak przyrządzić podhalański przysmak? Jest o wiele smaczniejszy od kultowej ryby po grecku

Filety umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem cytrynowym i wstaw do lodówki na 30 minut. Śliwki opłucz i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, pokrój w słupki marchewki, pietruszkę i seler.

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na większej patelni podsmaż na maśle marchew, ziemniaki i pietruszkę, smaż około 10 minut. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze chwilę.

Potrawkę z warzyw dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj skórkę tartą z cytryny i odstaw. Kawałki dorsza wyjmij z lodówki, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Śmietanę wymieszaj z sokiem pomidorowym, dopraw do smaku solą, pieprzem.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż warzywa, kawałki ryby i posyp śliwkami. Całość zalej przygotowanym sosem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra - dół, piecz około 20 minut.

Przygotuj również pierogi ruskie z suszonymi grzybami. Smakują jeszcze lepiej od tradycyjnej wersji potrawy. Szukasz pomysłu na dodatek do barszczu czerwonego, bez wyrabiania ciasta i bez lepienia? Kulebiak ziemniaczany z farszem z kapusty i grzybów zachwyci każdego.

ryba po podhalańsku
canva/12MN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: