Smakosze.pl Przepisy Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku
Screen z filmu na kanale Uwaga Babcia Gotuje na Youtube

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

16 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka z ogórków w słoiku jest wygodnym i prostym sposobem, na dodatek do obiadu czy kanapek. Połączenie dużej ilości czosnku i ogórków współgra ze sobą doskonale - dodatkową zaletą tego produktu, jest jego długa przydatność do spożycia. Niżej wyjaśniamy jak go przygotować.

Sałatka z kiszonych ogórków ze słoika jest jednym z najprostszych dodatków, które nigdy się nie nudzą i można podać je z najróżniejszymi potrawami. Obecność czosnku w bardzo dużej ilości sprawia, że całość wspomaga pracę układu odpornościowego oraz pokarmowego.

Warto przy okazji wspomnieć, że tę sałatkę robi się w mniej niż 15 minut faktycznej pracy. Oczywiście proces konserwowania trwa znacznie dłużej, jednak wtedy nie trzeba niczego robić - ocet wraz z solą wykonają za nas cały wysiłek.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

Przepis na sałatkę ogórkową ze słoika

Składniki:

  • dwa i pół kilograma ogórków

  • cztery łyżki soli

  • dwie łyżki ostrej papryki w proszku

  • dwie główki czosnki

  • osiem łyżek oliwy

  • dwie szklanki cukru

  • pół szklanki octu

Zacznij od dokładnego umycia ogórków pod bieżącą wodą. Odetnij ich końcówki, a następnie pokrój w grube plastry. Przełóż je do miski, posyp solą i odstaw na około 6 godzin, aby wyciekła z nich nadmiarowa woda.

Po tym czasie odsącz ogórki z płynu, dopraw je ostrą papryką, jedną główką czosnku grubo pokrojoną, oraz jedną główką całkowicie przepuszczoną przez praskę. Zamieszaj je i przejdź do przygotowania zalewy.

W garnku zagotuj ocet, dodaj do niego cukier oraz oliwę. Gdy rozpuści się cukier, zalej wrzącą zalewą ogórki w misce. Odstaw je na 12 godzin pod przykryciem. Po upływie czasu przełóż je wraz z zalewą do słoików. Nie pasteryzuj. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego.

Projekt bez tytułu (13)
Sałatka z ogórków na talerzu

Źródło: HandmadePictures, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy