Sałatka z ryżem, kurczakiem i pieczarkami - szybka i pożywna

Sałatka z ryżem i kurczakiem i pieczarkami to uniwersalna i smaczna sałatka, którą przygotujesz na imprezę, lunch, kolację, spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Sałatka jest pyszna, pożywna i prezentuje się bardzo apetycznie. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z ryżem i kurczakiem i pieczarkami.
Sałatka z ryżem, kurczakiem, pieczarkami, papryką i kukurydzą to prosta sałatka, która wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Jest lekka, świeża, pożywna i pełna smaku. Wszystkie składniki są dobrze wyczuwalne, a majonez z jogurtem nadaje im ładnego, kremowego wykończenia.
Do sałatki ugotuj biały ryż na sypko, w tym celu suchy ryż opłucz zimną wodą, następnie o ugotowaniu odstaw bez przykrycia do szerszego pojemnika i mieszaj co jakiś czas, aby ziarna się nie skleiły. Ryż na sypko jest smaczniejszy i wygląda bardzo estetycznie, jest idealny do sałatek- w tym artykule dowiesz się, jak ugotować idealny ryż i z czym go podać.
Jeśli masz ochotę na sałatkę z ryżem i kurczakiem w innej odsłonie- tu poznasz przepis na kultową sałatkę na słodko z orzechami, suszonymi owocami i śliwkami, jest wyśmienita.
Przepis na sałatę z ryżem i kurczakiem i pieczarkami
Składniki na 5-6 porcji:
filet z kurczaka
200 g pieczarek
pół puszki kukurydzy
czerwona papryka
torebka ryżu jaśminowego
2 ogórki konserwowe
cebula dymka
2 łyżki majonezu
łyżka jogurtu
sól, pieprz
łyżka natki pietruszki
łyżka masła
łyżka oleju roślinnego do smażenia
Jak zrobić sałatkę z ryżem i kurczakiem i pieczarkami?
Torebkę ryżu opłucz pod bieżącą, zimną wodą, następnie ugotuj w osolonej wodzie i odstaw. Posiekaj dymkę, pokrój pieczarki. Na maśle zeszklij dymkę, dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem, dodaj pietruszkę i smaż, aż grzyby puszczą wodę i odparuje, odstaw.
Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i usmaż na oleju, odstaw, żeby ostygł. Do większej miski przełóż pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Przełóż zimne pieczarki, ryż, mięso, dodaj majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj.

Źródło zdjęcia: canva/k-stock Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 10-15 minut przed podaniem, żeby dobrze się schłodziła. Smacznego.



































