Smakosze.pl

Najlepsza, kultowa sałatka siostry Anastazji z kurczakiem i orzechami

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Sałatka z kurczakiem i bakaliami siostry Anastazji jest zdaniem miłośników słynnej zakonnicy jedną z jej najsmaczniejszych potraw. Proste, smaczne i niebanalne danie z pewnością szybko podbije niejeden stół. Doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnym spotkaniu, jak i na świątecznym stole.

Sałatka z kurczakiem i bakaliami autorstwa uwielbianej siostry Anastazji zalicza się do naszej ulubionej kategorii dań. Jest proste w przygotowaniu, a zarazem smakuje jak z najlepszych restauracji. Nic dziwnego, że oryginalne połączenie bakalii, kurczaka i ryżu ma tak wiele swoich miłośników. Poniżej zdradzamy jak przygotować chrupiącą sałatkę.

Sałatka siostry Anastazji z kurczakiem i bakaliami

Składniki:

  • pierś z kurczaka

  • 1/2 szklanki suchego ryżu

  • puszka kukurydzy

  • pomarańcza

  • 4 łyżki rodzynek

  • 4 łyżki śliwek kalifornijskich

  • 4 łyżki pokrojonych suszonych moreli

  • 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich

  • 2 łyżki płatków migdałowych

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki rumu

  • majonez

  • sól i pieprz

Wykonanie:

Upiecz pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją w kostkę. Upraż ryż na sypko. Sparz rodzynki, obierz jabłko i pomarańczę i pokrój je w kostkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie wymienione składniki wraz z kukurydzą, śliwkami, orzechami i migdałami.

Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, majonezem, rumem i sokiem z cytryny. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne sałatki m.in. kultową jarzynową oraz ekspresową z makaronem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Wielka księga specjałów siostry Anastazji wyd. WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >