Smakosze.pl Przepisy Ścieram razem z marchewką i podaję do obiadu. Smakuje jak marzenie
Fot. YouTube/Weronika Domogród

Ścieram razem z marchewką i podaję do obiadu. Smakuje jak marzenie

19 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Warzywny dodatek do nieodłączny składnik każdego dania. Zamiast zwykłej mizerii czy surówki z kapusty przygotuj coś znacznie lepszego. Surówka z cukinii do obiadu nie ma sobie równych i na pewno zasmakuje całej rodzinie. Wypróbuj przepis, a będziesz podawać ją bardzo często.

Doskonała surówka z cukinii do obiadu

Polacy uwielbiają surówki . Każda gospodyni ma w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Wiele z nich jest smaczna, jednak to surówka z cukinii do obiadu jest tą najlepszą. Warzywo w połączeniu z uwielbianą marchewką i prostym sosem smakuje doskonale.

Przygotowanie jest banalne i zajmuje chwilę, więc zdążysz z przygotowaniem obiadu dla całej rodziny. Poznaj przepis i o doskonałym smaku przekonaj się sama. Domownicy nie będą chcieli jeść już nic innego.

ścieranie cukini .jpg
Fot. YouTube/Weronika Domogród
W Dino znowu powariowali. Olej, mleko i śmietana za grosze

Z czego zrobiona jest surówka z cukinii do obiadu?

Jak nietrudno się domyślić, głównym składnikiem jest cukinia. Oprócz niej potrzebne będą także inne warzywa oraz przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Umieściliśmy je na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnych składników. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału Weronika Domogród , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 marchew
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprze
  • sól

Surówka z cukinii do obiadu - przepis

Cukinię dokładnie umyj, a następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do miski, zasyp solą i pozostaw na chwilę.

Marchew obierz, umyj i również zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i wraz z marchewką przełóż ją do miski. Wsyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Do małej miski dodaj jogurt naturalny, majonez, miód oraz musztardę. Wlej olej i wsyp pieprz, sól. Składniki wymieszaj na jednolity sos. Przełóż go do warzyw, a następnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą, surówka jest gotowa do podania.

Sprawdź także, czego nie robić przy kiszeniu kapusty oraz zobacz, co krytyk myśli o rosole z restauracji znanego aktora .

sos do surówki.jpg
Fot. YouTube/Weronika Domogród
Pokrój, wrzuć do słoja i zalej wodą. Ta jesienna mikstura ma niezwykłe właściwości
Zamówił rosół za 30 zł w restauracji Adamczyka. Słów, które padły z jego ust nie chciałby usłyszeć żaden kucharz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy