Smakosze.pl Przepisy Sekret babci Marysi na wyrośnięte i lekkie racuchy
canva/YelenaYemchuk

Sekret babci Marysi na wyrośnięte i lekkie racuchy

17 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Racuchy smakują o każdej porze dnia. Są też doskonałe na śniadanie. Jeśli masz lekki zapas czasu, przygotuj wyrośnięte i lekkie racuchy. Zdradzimy ci sekret babci Marysi, dzięki któremu rzeczywiście takie będą. Oprósz je cukrem pudrem i podaj z kubkiem kakao. Z pewnością znikną z talerzy w kilka minut.

Udane racuchy powinny być miękkie i puszyste i mieć chrupiącą skórkę. Na ich stopień wyrośnięcia wpływa dodany proszek do pieczenia, soda lub drożdże. Babcia Marysia dodaje do nich też kefir, który nadaje placuszkom lekkości i przyjemnego, kwaskowego smaku.

Sekret babci Marysi na wyrośnięte i lekkie racuchy

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 3 łyżeczki cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowania racuchów babci Marysi

Do miski wlej kefir. Dodaj sodę oczyszczoną, sól, jajko i cukier. Wymieszaj składniki, by się rozpuściły.

Do płynnych składników dodaj mąkę, wymieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dodaj do niego trochę więcej mąki. Odstaw na 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż rumiane racuchy. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowych ręcznikach. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Wskazówka: Racuchy możesz też podać z dżemem lub konfiturą. Jeśli lubisz, możesz je też smarować serkiem homogenizowanym.

Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na racuchy z czekoladą , a także na racuchy ze śliwkami i cynamonem .

dżem
dżem

Źródło zdjęcia: canva/Jopstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakimacierzynstwa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy