Puszyste racuchy z czekoladą
Nie ma nic smaczniejszego niż rumiane placuszki jogurtowe podane w towarzystwie świeżych owoców lub aromatycznej konfitury. Racuchy na słodko zachwycą niemal każdego. Jeśli lubicie czekoladę, konieczne wypróbujcie ten przepis. Patent, jaki w nim stosujemy, sprawi, że będzie rozpływała się ona w ustach.
Czekolada pod wpływem temperatury zmienia się w pyszny lejący się sos, który zapieka się we wnętrzu naszych racuchów. Dlatego też najlepiej jest jeść je na ciepło wraz z owocami, które dobrze łączą się kakaowym wyrobem np. ze śliwkami.
Przepis na pyszne racuchy z dodatkiem czekolady
Składniki:
Z poniższych składników przygotujecie 14 racuchów.
200 g jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki pszennej
2 duże jaja
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g czekolady np. mlecznej lub deserowej
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, cukier, sodę i jogurt. Łączymy dokładnie składniki.
Następnie do masy przenosimy pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość przy pomocy łyżki lub silikonowej łopatki. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy porcję oleju.
Łyżką nakładamy ciasto na patelnię, formując owal. Na każdym z racuchów układamy kosteczkę czekolady, delikatnie wciskamy ją w masę i przykrywamy odrobiną ciasta. Racuszki smażymy z obu stron do zarumienienia, a następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem racuszki posypujemy cukrem pudrem lub cynamonem. Możemy też podać je w towarzystwie konfitury śliwkowej albo doprawionego przyprawą do piernika musu dyniowego. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: idealneciasta