Smakosze.pl
Racuchy z czekoladą

canva/natabene

Puszyste racuchy z czekoladą

29 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Nie ma nic smaczniejszego niż rumiane placuszki jogurtowe podane w towarzystwie świeżych owoców lub aromatycznej konfitury. Racuchy na słodko zachwycą niemal każdego. Jeśli lubicie czekoladę, konieczne wypróbujcie ten przepis. Patent, jaki w nim stosujemy, sprawi, że będzie rozpływała się ona w ustach.

Czekolada pod wpływem temperatury zmienia się w pyszny lejący się sos, który zapieka się we wnętrzu naszych racuchów. Dlatego też najlepiej jest jeść je na ciepło wraz z owocami, które dobrze łączą się kakaowym wyrobem np. ze śliwkami.

Ciasto dyniowe

Prosty sposób na ciasto dyniowe

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne racuchy z dodatkiem czekolady

Składniki:

Z poniższych składników przygotujecie 14 racuchów.

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 duże jaja

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 100 g czekolady np. mlecznej lub deserowej

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, cukier, sodę i jogurt. Łączymy dokładnie składniki.

Następnie do masy przenosimy pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość przy pomocy łyżki lub silikonowej łopatki. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy porcję oleju.

Łyżką nakładamy ciasto na patelnię, formując owal. Na każdym z racuchów układamy kosteczkę czekolady, delikatnie wciskamy ją w masę i przykrywamy odrobiną ciasta. Racuszki smażymy z obu stron do zarumienienia, a następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem racuszki posypujemy cukrem pudrem lub cynamonem. Możemy też podać je w towarzystwie konfitury śliwkowej albo doprawionego przyprawą do piernika musu dyniowego. Smacznego.

Racuchy z dodatkiem powideł

Racuchy z dodatkiem czekolady i powideł śliwkowych są naprawdę pyszne

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: idealneciasta

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >