Sekretny przepis Makłowicza na frytki po belgijsku. Biją na głowę pieczone ziemniaki
Domowe frytki belgijskie są świetnym pomysłem na imprezę, podwieczorek, do burgerów i jako dodatek do obiadu. Grubo krojone ziemniaki smażone na oleju są rumiane, złociste i mają lekko chrupiącą skórkę. Poznaj sekretny przepis Makłowicza na frytki po belgijsku, wychodzą za każdym razem.
Belgijskie frytki przygotujesz w bardzo prosty sposób. Jeśli nie masz frytkownicy, niezbędny będzie termometr kuchenny, ponieważ odpowiednia temperatura oleju jest kluczowa do zrobienia idealnej potrawy.
Po pokrojeniu ziemniaków zalej je wodą wymieszaną z cukrem i odstaw na kilkanaście minut. To właśnie sposób Pana Roberta na idealnie chrupiące i pyszne frytki. Bardzo istotne jest również frytek partiami. Jeśli do oleju wrzucisz wszystkie ziemniaki, zaczną się dusić, a nie smażyć.
Makłowicz smaży belgijski przysmak etapami- na początku w temperaturze 150 stopni C, a następnie zwiększa ją do 180 stopni, dzięki czemu frytki są miękkie w środku chrupiące na zewnątrz i mają piękny, złoty kolor.
Frytki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub z mącznych odmian, najlepiej typu C. Ziemniaki te zawierają małą ilość wody, a sporo skrobi, dzięki czemu nie będą pryskać olejem i nie rozwarstwią się podczas obróbki termicznej.
Pomysł na pyszny obiad? Przygotuj burgery wołowe z sosem czosnkowym i podaj je z frytkami belgijskimi, to danie jak z najlepszej burgerowni.
Frytki po belgijsku przepisu Roberta Makłowicza
Składniki:
-
1 kg ziemniaków zeszłorocznych lub odmiany mącznej
-
łyżka cukru
-
olej rzepakowy do smażenia
-
zimna woda
-
termometr kuchenny
-
sól
-
ulubiony sos do podania
Jak zrobić frytki belgijskie?
Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze słupki, przełóż do większej miski. W szklance wody rozpuść łyżkę cukru, wlej do frytek i dolej zimną wodę tak, aby przykrywała ziemniaki, odstaw na 15 minut.
Po tym czasie frytki odcedź i dokładnie osusz, inaczej będą pryskać podczas smażenia. W garnku z grubym dnem rozgrzej sporą ilość oleju do temperatury 150 stopni C. Frytki wrzucaj na olej porcjami i smaż kilka minut.
Gdy będą miały żółtawy kolor, a na ich powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka, przełóż na ręcznik papierowy. Po usmażeniu wszystkich frytek, zwiększ temperaturę oleju do 180 stopni C i ponownie smaż porcjami przygotowane frytki.
Gdy frytki będą już złociste i rumiane, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz je solą i podaj z majonezem, ketchupem lub innym, ulubionym sosem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ KSevchenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
-
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: ampnewsy.gotujmy.pl