Smakosze.pl Przepisy Sekretny przepis Makłowicza na frytki po belgijsku. Biją na głowę pieczone ziemniaki
canva/ bulanowska

Sekretny przepis Makłowicza na frytki po belgijsku. Biją na głowę pieczone ziemniaki

25 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowe frytki belgijskie są świetnym pomysłem na imprezę, podwieczorek, do burgerów i jako dodatek do obiadu. Grubo krojone ziemniaki smażone na oleju są rumiane, złociste i mają lekko chrupiącą skórkę. Poznaj sekretny przepis Makłowicza na frytki po belgijsku, wychodzą za każdym razem.

Belgijskie frytki przygotujesz w bardzo prosty sposób. Jeśli nie masz frytkownicy, niezbędny będzie termometr kuchenny, ponieważ odpowiednia temperatura oleju jest kluczowa do zrobienia idealnej potrawy.

Po pokrojeniu ziemniaków zalej je wodą wymieszaną z cukrem i odstaw na kilkanaście minut. To właśnie sposób Pana Roberta na idealnie chrupiące i pyszne frytki. Bardzo istotne jest również frytek partiami. Jeśli do oleju wrzucisz wszystkie ziemniaki, zaczną się dusić, a nie smażyć.

Makłowicz smaży belgijski przysmak etapami- na początku w temperaturze 150 stopni C, a następnie zwiększa ją do 180 stopni, dzięki czemu frytki są miękkie w środku chrupiące na zewnątrz i mają piękny, złoty kolor.

Frytki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub z mącznych odmian, najlepiej typu C. Ziemniaki te zawierają małą ilość wody, a sporo skrobi, dzięki czemu nie będą pryskać olejem i nie rozwarstwią się podczas obróbki termicznej.

Pomysł na pyszny obiad? Przygotuj burgery wołowe z sosem czosnkowym i podaj je z frytkami belgijskimi, to danie jak z najlepszej burgerowni.

Frytki po belgijsku przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków zeszłorocznych lub odmiany mącznej

  • łyżka cukru

  • olej rzepakowy do smażenia

  • zimna woda

  • termometr kuchenny

  • sól

  • ulubiony sos do podania

Jak zrobić frytki belgijskie?

Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze słupki, przełóż do większej miski. W szklance wody rozpuść łyżkę cukru, wlej do frytek i dolej zimną wodę tak, aby przykrywała ziemniaki, odstaw na 15 minut.

Po tym czasie frytki odcedź i dokładnie osusz, inaczej będą pryskać podczas smażenia. W garnku z grubym dnem rozgrzej sporą ilość oleju do temperatury 150 stopni C. Frytki wrzucaj na olej porcjami i smaż kilka minut.

Gdy będą miały żółtawy kolor, a na ich powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka, przełóż na ręcznik papierowy. Po usmażeniu wszystkich frytek, zwiększ temperaturę oleju do 180 stopni C i ponownie smaż porcjami przygotowane frytki.

Gdy frytki będą już złociste i rumiane, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz je solą i podaj z majonezem, ketchupem lub innym, ulubionym sosem, smacznego.

Surowe, obrane ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/ KSevchenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy