Sekretny sposób Magdy Gessler na idealne ciasto na pizzę
Pizza jest daniem, które lubi chyba każdy. Nie ma wszak nic lepszego niż chrupiące ciasto z puszystymi bokami pokryte sosem pomidorowym i ciągnącym się serem. Spróbujcie receptury Magdy Gessler, a odkryjecie ciekawe dodatki, które idealnie pasują do tradycyjnego smaku włoskiej margherity.
Przepis na pizzę w stylu włoskim od Magdy Gessler
Ciasto przygotujecie z:
-
7 g suchych drożdży
-
1,5 łyżeczki cukru
-
200 ml ciepłej wody
-
380 g mąki, najlepiej takiej do pizzy włoskiej
-
3 łyżek oliwy z oliwek
-
1 łyżeczki soli
-
szczypty pieprzu
Składniki na farsz są następujące:
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
200 g startej mozzarelli
-
100 g krojonych zielonych oliwek
-
2 łyżki kukurydzy z puszki (opcjonalnie)
-
szczypta oregano
-
rukola i szynka parmeńska do podania
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy do niej drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól, oliwę i pieprz .
Wyrabiamy 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleić się do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, by wyrosło . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 stopni Celsjusza.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, z których upieczemy dwie osobne pizze. Wyrabiamy dłonią na okrągły placek. Nakładamy na niego łyżkę przecieru pomidorowego, posypujemy przyprawami i połową sera .
Rozkładamy po połowie pozostałych składniki. Pieczemy przez 11-14 minut. Po wyjęciu z pieca układamy plastry szynki i posypujemy rukolą. Czynności powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta. Smacznego.
Wskazówka: do przyrządzenia pizzy wykorzystać możemy domowy sos pomidorowy z ziołami . Sprawdzi się też dip pomidorowo-paprykowy . Wtedy jednak polecamy oliwki zielone zamienić na czarne, które nie przyćmią smakiem aromatycznej papryki.
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poprostupycha