Aromatyczny sos pomidorowy ze świeżych pomidorów
Sos pomidorowy niejedną ma twarz
Sos pomidorowy to nieodłączny element kuchni włoskiej. To właśnie on jest jednym z kluczowych składników pizzy, różnego rodzaju makaronów, w tym lasagne czy parmigiany (jest to zapiekanka z bakłażanem, sosem pomidorowym i serem). Wychodząc zaś poza granice Italii, sos pomidorowy dodawany jest m.in. do gołąbków czy pulpetów. Jak więc widać, jest bardzo uniwersalny, choć – co ważne - może mieć wiele odsłon, czego przykładem jest chociażby ketchup, który dość mocno różni się od sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów (zarówno składem, jak i gęstością).
Pomidor – król talerzy
Niezależnie jednak od tego, jaką formę sosów preferujemy, pomidory zawsze warto dołączać do swojego menu. Przynoszą one bowiem liczne korzyści zdrowotne dla naszego organizmu, na co wpływają zawarte w nich składniki odżywcze.
Jednym z nich jest likopen – silny przeciwutleniacz, który pomaga zwalczać w organizmie nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu wzrasta chociażby odporność, a spada ryzyko zachorowania na raka. Na likopenie korzysta też układ sercowo-naczyniowy, co pomaga redukować ryzyko chociażby zawału. A jeśli chodzi o panów – likopen zawarty w pomidorach znakomicie wpływa na płodność! Co ważne, często słyszymy, że najwięcej wartości odżywczych mają świeże owoce i warzywa, lecz w przypadku pomidorów i opisanego tu likopenu jest zupełnie odwrotnie – w świeżych warzywach jest go mniej niż w przetworach, w tym w sosie pomidorowym.
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów – co warto wiedzieć przed przygotowaniem?
Jakie pomidory wybrać?
Do sosu możesz wybrać każdy rodzaj pomidorów – postaw na swoje ulubione. Faktem jest jednak to, że niektóre gatunki sprawdzą się lepiej. Zwłaszcza te podłużne z niewielką ilością pestek w środku. Ważniejsza jest jednak ocena ich dojrzałości. Wybierz te, które są dojrzałe i mają intensywnie czerwoną skórkę.
Jak obrać pomidory ze skórki?
Jest to jedno z częściej spotykanych pytań. Przede wszystkim warto w tym kontekście poznać technikę nazywaną blanszowaniem, czyli zanurzeniem danego produktu, na bardzo krótki czas, we wrzącej wodzie. Przed delikatnym włożeniem do niej pomidorów, nakrajamy lekko ich skórkę krzyżykiem na szczycie i wyjmujemy szypułkę. Pamiętaj, by nie wrzucać pomidorów do wrzącej wody z impetem, ponieważ wrzątek może się rozprysnąć, co grozi poparzeniem!
Kiedy już pomidory znajdą się we wrzątku, pozostawiamy je na około 20 sekund, by następnie wyjąć i włożyć pod strumień zimnej wody (ten proces nazywamy zaś hartowaniem). To sprawi, że skórka w zasadzie sama z nich zejdzie – choć może być i tak, że nie będzie konieczne wsadzanie warzywa do zimna. Różnica temperatur pomiędzy wrzącą wodą a temperaturą powietrza w pomieszczeniu jest i tak na tyle duża, że skórka powinna ustąpić.
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów – przepis
Składniki:
2 kg pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
5-10 suszonych pomidorów (najlepiej te bez oleju)
Suszone oregano i bazylia
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki (jeśli wiesz, że w sosie będą przeszkadzać Ci pestki, możesz przed pokrojeniem usunąć je z pomidora – choć nie jest to konieczne).
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Po chwili wyciskamy do niej przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy wtedy nasze pomidory, suszone oregano, bazylię, sól, pieprz i pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Całość pozostawiamy na małym ogniu i redukujemy, czyli doprowadzamy do odparowania wody (nie przykrywamy patelni). Pamiętaj, by cały czas być blisko i często mieszać.
Kiedy sos uzyska już oczekiwaną przez nas gęstość, zdejmujemy go z ognia.
Jeśli nie przeszkadzają nam wyraźnie większe kawałki pomidorów – zarówno tych świeżych, jak i suszonych – możemy zostawić je w tej formie. Jeśli jednak preferujemy gładkie sosy, całość zmiksujmy blenderem.
Co ważne, gorący sos można zawekować. Dzięki temu nawet zimą będziemy mieli w zapasie sos pomidorowy ze świeżych pomidorów – smak lata w mroźny dzień!