Smakosze.pl
sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

pixabay.com

Aromatyczny sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

16 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Miłkowska

Udostępnij:

Świeże, soczyste, pękające wręcz od miąższu pomidory – czy jest coś pyszniejszego? Na myśl od razu przywodzą smaki Italii i słońce. Jak zatem zrobić sos pomidorowy ze świeżych pomidorów tak, by na naszym talerzu mogło zagościć lato?

Sos pomidorowy niejedną ma twarz

Sos pomidorowy to nieodłączny element kuchni włoskiej. To właśnie on jest jednym z kluczowych składników pizzy, różnego rodzaju makaronów, w tym lasagne czy parmigiany (jest to zapiekanka z bakłażanem, sosem pomidorowym i serem). Wychodząc zaś poza granice Italii, sos pomidorowy dodawany jest m.in. do gołąbków czy pulpetów. Jak więc widać, jest bardzo uniwersalny, choć – co ważne -  może mieć wiele odsłon, czego przykładem jest chociażby ketchup, który dość mocno różni się od sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów (zarówno składem, jak i gęstością).

Pomidor – król talerzy

Niezależnie jednak od tego, jaką formę sosów preferujemy, pomidory zawsze warto dołączać do swojego menu. Przynoszą one bowiem liczne korzyści zdrowotne dla naszego organizmu, na co wpływają zawarte w nich składniki odżywcze.

Jednym z nich jest likopen – silny przeciwutleniacz, który pomaga zwalczać w organizmie nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu wzrasta chociażby odporność, a spada ryzyko zachorowania na raka. Na likopenie korzysta też układ sercowo-naczyniowy, co pomaga redukować ryzyko chociażby zawału. A jeśli chodzi o panów – likopen zawarty w pomidorach znakomicie wpływa na płodność! Co ważne, często słyszymy, że najwięcej wartości odżywczych mają świeże owoce i warzywa, lecz w przypadku pomidorów i opisanego tu likopenu jest zupełnie odwrotnie – w świeżych warzywach jest go mniej niż w przetworach, w tym w sosie pomidorowym.

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów – co warto wiedzieć przed przygotowaniem?

  • Jakie pomidory wybrać?

Do sosu możesz wybrać każdy rodzaj pomidorów – postaw na swoje ulubione. Faktem jest jednak to, że niektóre gatunki sprawdzą się lepiej. Zwłaszcza te podłużne z niewielką ilością pestek w środku. Ważniejsza jest jednak ocena ich dojrzałości. Wybierz te, które są dojrzałe i mają intensywnie czerwoną skórkę. 

  • Jak obrać pomidory ze skórki?

Jest to jedno z częściej spotykanych pytań. Przede wszystkim warto w tym kontekście poznać technikę nazywaną blanszowaniem, czyli zanurzeniem danego produktu, na bardzo krótki czas, we wrzącej wodzie. Przed delikatnym włożeniem do niej pomidorów, nakrajamy lekko ich skórkę krzyżykiem na szczycie i wyjmujemy szypułkę. Pamiętaj, by nie wrzucać pomidorów do wrzącej wody z impetem, ponieważ wrzątek może się rozprysnąć, co grozi poparzeniem!

Kiedy już pomidory znajdą się we wrzątku, pozostawiamy je na około 20 sekund, by następnie wyjąć i włożyć pod strumień zimnej wody (ten proces nazywamy zaś hartowaniem). To sprawi, że skórka w zasadzie sama z nich zejdzie – choć może być i tak, że nie będzie konieczne wsadzanie warzywa do zimna. Różnica temperatur pomiędzy wrzącą wodą a temperaturą powietrza w pomieszczeniu jest i tak na tyle duża, że skórka powinna ustąpić.

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów – przepis

Składniki:

  • 2 kg pomidorów

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • Oliwa z oliwek

  • 5-10 suszonych pomidorów (najlepiej te bez oleju)

  • Suszone oregano i bazylia

  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki (jeśli wiesz, że w sosie będą przeszkadzać Ci pestki, możesz przed pokrojeniem usunąć je z pomidora – choć nie jest to konieczne).

  2. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Po chwili wyciskamy do niej przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.

  3. Dodajemy wtedy nasze pomidory, suszone oregano, bazylię, sól, pieprz i pokrojone w paseczki suszone pomidory.

  4. Całość pozostawiamy na małym ogniu i redukujemy, czyli doprowadzamy do odparowania wody (nie przykrywamy patelni). Pamiętaj, by cały czas być blisko i często mieszać.

  5. Kiedy sos uzyska już oczekiwaną przez nas gęstość, zdejmujemy go z ognia.

  6. Jeśli nie przeszkadzają nam wyraźnie większe kawałki pomidorów – zarówno tych świeżych, jak i suszonych – możemy zostawić je w tej formie. Jeśli jednak preferujemy gładkie sosy, całość zmiksujmy blenderem.

Co ważne, gorący sos można zawekować. Dzięki temu nawet zimą będziemy mieli w zapasie sos pomidorowy ze świeżych pomidorów – smak lata w mroźny dzień!

Katarzyna MiłkowskaAutor

Redaktor Katarzyna Miłkowska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >