Smakosze.pl Dieta Właściwości syropu z selera
Pixabay / hans

Właściwości syropu z selera

6 marca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Seler korzeniowy kojarzy się głównie z włoszczyzną. Warzywo jest częstym dodatkiem do przeróżnych zup. Mało kto zwraca uwagę na jego prozdrowotne właściwości. A okazuje się, że to warzywo ma ich co niemiara!

Zalety selera korzeniowego

Seler korzeniowy ma niezwykle aromatyczny zapach . Jest on spowodowany zawartymi w warzywie olejkami eterycznymi . Mają one bardzo pozytywny wpływ na metabolizm oraz procesy trawienne w organizmie .

Warzywo jest również nieocenione w leczeniu ciśnienia tętniczego. Jego regularne spożywanie, obniża poziom szkodliwego dla zdrowia cholesterolu. Ponadto seler ma pozytywny wpływ na naszą k ondycję psychiczną. Udowodniono, że koi nerwy oraz poprawia nastrój.

Niedawno podawaliśmy prosty przepis na pyszną surówkę z selera . Będzie ona wręcz doskonałym dodatkiem do obiadu. Teraz pora poznać kolejny przepis z tą bulwą w roli głównej. Tym razem będzie to domowy syrop.

Niezwykłe właściwości syropu z selera

Mało kto zdaje sobie sprawę, że z bulwy selera zrobimy prozdrowotny syrop, który z powodzeniem zastąpi nawet ten z cebuli . Jakie są jego właściwości?

Syrop z selera korzeniowego charakteryzuje się nieco mniej intensywnym aromatem niż samo warzywo. Jest wręcz nieoceniony w walce z przeziębieniem. Łagodzi suchy kaszel i katar oraz wspiera nasz układ odpornościowy. Jak zrobić tę miksturę?

Przepis na syrop z selera

Składniki:

  • 1 duży seler

  • cukier trzcinowy

Sposób wykonania:

Obierz świeżą bulwę selera ze skórki, a następnie pokrój go w cienkie plastry. Ułóż je w misce, przesypując każdą warstwę odrobiną cukru trzcinowego.

Odstaw na noc miksturę. Po kilku godzinach warzywo zacznie puszczać sok i wytworzy się syrop.

Dawkowanie syropu

Syrop z selera można przyjmować kilka razy dziennie po 1 łyżce stołowej. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu przez 2 do maksymalnie 3 dni. Po upływie tego czasu mikstura nie nadaje się już do spożycia i należy ją przygotować jeszcze raz. Syrop nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży oraz osób borykających się z chorobami nerek i tarczycy, a także przyjmujących leki o działaniu moczopędnym.

Artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Poradnik Zdrowie/ Wylecz.to

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy