Jak rozpoznać jakościowy żółty ser?
Ser żółty jest pysznym składnikiem diety. Szczególnie dobrze smakuje po podgrzaniu - rozpuszczony i ciągnący się daje jeszcze większą przyjemność. Pizza bez sera nie byłaby w końcu tym samym, prawda? Warto jednak dokładnie przyjrzeć się kupowanemu towarowi przed wsadzeniem do koszyka.
Zarówno sprzedawcy jak i producenci niekiedy dopuszczają się niecnych sztuczek, które mają na celu zmniejszyć ich koszt, a zarazem zwiększyć zysk, jaki można zarobić na nieświadomym kliencie. Sprawdź czy ser, który kupujesz, faktycznie jest serem z mleka.
Jak sprawdzić jakość sera?
Pierwszą wskazówką, która ze 100% pewnością pokazuje, iż produkt uznawany za ser wcale nim nie jest, jest nazwa. Jeśli brakuje w niej wyraźnie słowa "ser", produkt jest prawdopodobnie jedynie wyrobem sero-podobnym, mającym imitować oryginalny nabiał.
Prawo unijne wskazuje, że słowo "ser" może byc wykorzystywane jedynie w odniesieniu do wyrobów z prawdziwego mleka. I choć zdarzają się oszustwa, najczęściej nazwy takie jak Perła Podlasia, Przysmak Warmiński czy Goudella są oznaką produktu sero-podobnego.
W składzie takich sero-podobnych tworów można często znaleźć składniki, które mało kto chciałby jeść. Mleko w proszku, guma ksantanowa, karagen, guma guar. Wszystkie te produkty są niepotrzebne, a prawdziwy ser ma wyjątkowo krótki skład.
Na opakowaniu prawdziwego sera zapisane są najczęściej jedynie mleko (najczęściej krowie, owcze lub kozie), bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka oraz przyprawy czy szczepionka pleśni, która pozwala wyhodować na serze piękną niebieską pleśń.
Kolejną oznaką może być cena. Jeśli produkt kosztuje 15 złotych za kilogram, to prawie na 100% nie jest zrobiony z mleka. Ser musi mieć wliczoną w siebie cenę mleka, a to dobrej jakości jest stosunkowo drogim produktem. Wybieraj więc droższe marki, aby móc cieszyć się smakiem i doskonałymi właściwościami oryginalnego sera.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy, dlaczego nie warto używać srebrnych sztućców podczas jedzenia jajek. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na doskonałe w smaku pierogi leniwe.
Jak czytamy na portalu fakt.pl, ostateczna ocena powinna być poprzedzona skosztowaniem. Żółty ser podróbka przy bliższym kontakcie daje się łatwo zidentyfikować. Łatwo się kruszy, kiedy próbujemy pokroić go w plastry? Jest twardy? Suchy? To podróbka.
Warto pamiętać, że choć niska cena może kusić, tak naprawdę nie warto. Fałszowany ser nie zawiera wapnia, witamin z grupy B czy A i D, rozpuszczalnych w tłuszczach - dlatego jedzenie go nie przynosi żadnych wymiernych korzyści.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: fakt.pl