Jajka nie należy jeść srebrnym widelcem
Lisovskaya, Getty Images, kabVisio, Getty Images Pro

Dobór odpowiednich sztućców do konsumpcji jajek

Jajka zjadamy praktycznie każdego dnia, ponieważ są smaczne i wyjątkowo pożywne. Niestety, jeśli ktoś podczas posiłku korzysta ze srebrnych sztućców, natychmiast powinien przestać. Wcale nie chodzi o zdrowie - srebro wchodzi w reakcję chemiczną z substancjami z jajek i wytwarza czarny osad na swojej powierzchni, który może również zmieniać smak jajek.

Jajka można kupić w praktycznie każdym sklepie, a ich niewygórowana cena sprawia, że nikt nie ma problemów z dostępnością. Dlatego produkt ten jest tak bardzo popularny. Musisz mieć na uwadze ważny aspekt jeśli na co dzień korzystasz ze srebrnej zastawy stołowej.

Okazuje się bowiem, że spożywanie jajek przy jej pomocy nie jest wskazane. Nie chodzi tutaj wcale o zdrowie, bowiem srebro jest neutralne chemicznie dla naszego ciała, a właściwości antyseptyczne sprawiają, że korzystanie z niej jest wyjątkowo zdrowe.

Nie jedz jajka srebrnym widelcem

Jajka bogate są w siarkę. Związki tego pierwiastka nadają jajku charakterystyczny jajeczny zapach, który szczególnie intensywny jest po dłuższym czasie od ugotowania. Każdy fan kanapek z jajkiem doskonale wie, że wyjęcie takowej w autobusie pełnym ludzi nie jest dobrym pomysłem.

To właśnie związki siarki odpowiadają za reakcję chemiczną, jaka zachodzi, gdy zajadamy się jajkami przy użyciu srebrnych sztućców. Jeśli zauważysz na srebrnym widelcu czarny osad, to znak zachodzącej reakcji chemicznej.

Wyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerWyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerCzytaj dalej

Siarka łączy się z atomami srebra i przylega do jego powierzchni. Z tego powodu na sztućcach lub innych narzędziach pojawia się cienki czarny osad, czyli siarczek srebra. Niestety, sama zmiana barwy srebra to nie wszystko. Podczas jedzenia będziemy mogli wyczuć nieprzyjemny posmak.

Odrobina siarczku srebra przechodzi do jajek i nadaje im nieprzyjemny, metaliczny smak. Choć substancja ta nie jest w żadnym wypadku groźna, niszczy przyjemność płynącą z jedzenia smacznych i pożywnych jajek. Jeśli mimo wszystko skorzystałeś ze srebrnej zastawy, mamy rozwiązanie.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, dlaczego warto dwa razy w tygodniu wsypać sól do odpływu kuchennego zlewu. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na doskonałe w smaku pierogi leniwe.

Doczyszczenie sczerniałego srebra nie jest proste, ponieważ siarczek srebra mocno przywiera do powierzchni metalu. Wystarczy jednak włożyć cały sztuciec do coli lub innego kwaśnego płynu, takiego jak sok z cytryny lub ocet, a osad szybko zniknie.

Po kąpieli w kwasie wystarczy dokładnie opłukać widelec czy nóż pod bieżącą wodą i nie będzie śladu po jedzeniu jajek. Na przyszłość warto podać do nich sztućce wykonane ze stali nierdzewnej, która nie wchodzi w praktycznie żadne reakcje z żywnością.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: noizz.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł