Sernik cytrynowy z bezą. Orzeźwiająca wersja klasycznego wypieku osłodzi jesienne popołudnie
Sernik cytrynowy jest orzeźwiającym deserem, który przywoła wakacyjne wspomnienia. Sok z cytrusa sprawia, że masa serowa nabiera charakteru i ma niesamowicie lekką konsystencję. Przysmak jest prosty w przygotowaniu i wprost rozpływa się w ustach. Warto spróbować - każdy poprosi o dokładkę.
Jesienią warto osłodzić sobie ponure dni dobrym ciastem. Sernik cytrynowy z bezą jest lekkim i kremowym smakołykiem. Z naszymi wskazówkami, zrobienie go nie sprawi większego kłopotu, a podczas pieczenia w waszym domu zagości przyjemny słodko-kwaśny zapach cytrusów. Spróbujecie?
Przepis na orzeźwiający sernik cytrynowy
Do przygotowania deseru przyda się tortownica o średnicy 24 cm i drugie, nieco mniejsze naczynie lub ciężkie opakowanie roślin strączkowych np. fasoli. Pozostałe niezbędne produkty wylistowaliśmy poniżej.
Składniki na kruchy spód:
-
100 g zimnego masła
-
200 g mąki pszennej
-
25 g cukru pudru
-
1 jajo
-
szczypta soli
Składniki na masę serową:
-
1 kg twarogu
-
220 g cukru
-
sok z 4 cytryn
-
50 g skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 żółtka
-
2 jaja
-
skórka starta z 1 cytryny
Składniki na bezę:
-
2 białka
-
220 g cukru
-
12 g skrobi ziemniaczanej
Jak zrobić sernik cytrynowy? Prosty patent na pyszne ciasto z bezą
Mąkę przesiewamy do większej miski. Dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Formujemy dołek i wbijajmy jajo. Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę zimne masło, po czym sprawnie zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy ją folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Rozwałkowujemy masę i wykładamy nią natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę. Nakłuwamy delikatnie widelce i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza piekarnika, uprzednio wykładając dno fasolą lub drugą formą o nieco mniejszej średnicy, by nie wyrosło. Pieczemy przez kwadrans.
Usuwamy obciążenie i zrumieniamy przez kolejne 10 minut. Ciasto wyjmujemy i lekko studzimy. Zmieniamy nastawę piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Przy pomocy miksera łączymy twaróg sernikowy z sokiem z cytryn, cukrem, skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, jajkami oraz dwoma żółtka.
Białka zachowujemy do przygotowania bezy. Masę serową wykładamy na letni spód z ciasta kruchego. Wstawiamy do piekarnika na godzinę. W międzyczasie w osobnym naczyniu ubijamy składniki na bezę.
Gdy będzie sztywna, przenosimy ją na upieczone sernik i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 20 minut, by beza się delikatnie zrumieniła i podsuszyła. Sernik cytrynowy stopniowo studzimy przy otwartych drzwiczkach pieca.
Wskazówka: jeśli się spieszycie, sernik cytrynowy można zrobić bez bezy. Dodajcie po prostu 4 jaja do masy serowej i upieczcie. Wierzch możecie ozdobić plastrami cytryny z syropu .
Jeśli nie macie ochoty na pieczenie, podobne ciasto wykonacie, korzystając z gotowych biszkoptów i kilku innych składników . Na naszej stronie znajdziecie też kilka zastosowań skórki pozostałej po wyciśnięciu cytryn. Nie warto ich marnować.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki? Mamy najlepsze metody
-
Sekret pysznego bigosu według Andrzeja Grabowskiego. Aktor stawia na wyjątkowe składniki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama