Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekret pysznego bigosu według Andrzeja Grabowskiego. Aktor stawia na wyjątkowe składniki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.11.2022 18:50

Sekret pysznego bigosu według Andrzeja Grabowskiego. Aktor stawia na wyjątkowe składniki

bigos andrzej grabowski
Canva / Dar1930 ; Pawel Wodzynski / East News

Już za kilka tygodni bigos będzie królował na polskich stołach. Z tej okazji swoim sposobem na bigos podzielił się Andrzej Grabowski. Popularny aktor do tej tradycyjnej potrawy dodaje między innymi jabłka. Nietypowy składnik zapewnia bigosowi wyjątkowy złożony smak.

Andrzej Grabowski swoja pasję dzieli między aktorstwo i gotowanie. Okazuje się, że w tym drugim jest całkiem niezły. Jego bigos powstaje z najwyższą starannością i uwagą. Daj się skusić i zaskocz domowników niezwykłym aromatem tradycyjnego dania.

Poza kwaskowatym jabłkiem, bigos Andrzeja Grabowskiego swój doskonały smak zawdzięcza niewielkiemu dodatkowi czerwonego wina. Wystarczy zaledwie jedna szklanka dodana do dania. Alkohol zawarty w winie wyparowuje, pozostawiając w bigosie charakterystyczny winny aromat.

Na dzień przez przystąpieniem do gotowania bigosu namocz grzyby. Czynność ta zajmie nawet kilka godzin. Dzięki wcześniejszemu przygotowaniu zaoszczędzisz dużo czasu przy przyrządzeniu bigosu.

Przepis na bigos według Andrzeja Grabowskiego

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 1 kg kapusty białej

  • 1 kg kiełbasy

  • 1/2 kg boczku wędzonego

  • 1/2 kg wędlin

  • 6 szklanek wody

  • 12 suszonych śliwek

  • 3 cebule

  • garść suszonych grzybów (namoczonych 1 dzień wcześniej)

  • 2 jabłka

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 pomidory

  • owoc jałowca

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

  • przyprawy: kminek, ziele angielskie, czosnek suszony, kolendra, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz

Niezwykły bigos Andrzeja Grabowskiego krok po kroku

Kiszoną kapustę do bigosu odcedź z nadmiaru soku i drobno posiekaj. Słodką białą kapustę pokrój na takie same drobne kawałki. Oba rodzaje warzywa włóż do dużego garnka i gotuj przez 30 minut w 2 szklankach wody, dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Do składników dodaj również pokrojone w mniejsze kawałki grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do bigosu. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Suszone śliwki poprzekrawaj na pół i pozbaw je pestek. W moździerzu utrzyj kilka owoców jałowca oraz po szczypcie pozostałych przypraw i dodaj wszystkie przygotowane składniki do garnka.

Boczek, wędliny, kiełbasę oraz cebulę do bigosu pokrój w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż boczek, a następnie dodaj do niego cebulę. Kiedy warzywo się zeszkli, dołóż również pokrojoną kiełbasę i wędliny. Podsmażone z cebulą mięso dodaj do bigosu.

Do garnka z potrawą wlej czerwone wino. Bigos wraz ze wszystkimi dodatkami gotuj pod przykryciem przed ok. 40 minut. Na koniec dopraw potrawę solą i pieprzem. Bigos możesz podawać od razu po przyrządzeniu, jednak najlepiej odstawić go na co najmniej 2 dni. Wypróbuj przepis na bigos z nietypową przyprawą. Ekspresowy bigos Karola Okrasy zaskoczy niejednego konesera tej potrawy.

Canva / SonjaBK
Canva / SonjaBK

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci