Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki? Mamy najlepsze metody
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.11.2022 21:59

Jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki? Mamy najlepsze metody

jak wybrać słodkie mandarynki
Canva / pixel2013 z Pixabay

Kupienie smacznych mandarynek może być podchwytliwym zadaniem. W końcowych miesiącach roku, w sklepach jest ich prawdziwe zatrzęsienie. Jeśli jednak baczni zwrócisz uwagę na wygląd owoców, bez trudu wybierzesz te najpyszniejsze.

Święta Bożego Narodzenia nie istnieją bez mandarynek. Te niewielkie pomarańczowe owoce można znaleźć na niemal każdym rodzinnym stole. Aby święta były całkowicie udane, musimy zadbać o smaczne i dojrzałe egzemplarze. Jak tego dokonać?

Ja odróżnić słodkie mandarynki od tych kwaśnych?

Spróbowanie mandarynki nie jest jedyną metodą, aby ocenić ich walory smakowe. Owoce bardzo dużo zdradzają przez swój zewnętrzny wygląd. Dowiedz się, na co zwracać uwagę, aby bez trudu wybrać najsłodsze mandarynki.

Słodkie i smaczne mandarynki mają intensywny pomarańczowy kolor. Blado żółte lub zielone owoce są niedojrzałe lub uprawiane w niewłaściwych warunkach. Takie mandarynki z pewnością będą miały kwaśny smak.

Grubość skórki owocu także mówi co nieco o jego właściwościach. Cienka skórka świadczyć może o przesuszeniu owocu, w dodatku bardzo trudno się ją obiera. Gruba twarda skóra oznacza zaś zbyt długie przechowywanie.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy kupnie mandarynek?

Kolejnym ważnym aspektem przy wyborze mandarynek, jest ich ogólny zewnetrzny wygląd. Liczy się nie tylko barwa owocu, ale także jego wielkość oraz kształt. Co powinno wzbudzić naszą czujność?

Wielkość mandarynki jest dobrym przewodnikiem po jej jakości. Najsmaczniejsze będą owoce małej i średniej wielkości. Na te duże i spłaszczone lepiej się nie decydować.

Mimo niewielkich rozmiarów, dojrzała mandarynka powinna być stosunkowo ciężka. Świadczy to o tym, że owoc pełen jest smakowitego soku. Małe lekkie mandarynki najpewniej są już wysuszone i niezbyt apetyczne.

Oczywistym wydaje się, aby dokładnie obejrzeć zewnętrze owocu. Mandarynka powinna mieć zdrową skórkę bez wyraźnych uszkodzeń. Obicia oraz pleśń są niedopuszczalne. Również ciemne miejsce po ogonku świadczy o tym, że owoc nie jest już pierwszej świeżości. Mandarynki są nie tylko smaczne, ale też pełne witamin. Wybór słodkich pomarańczy nie będzie stanowił żadnego problemu po tej lekturze.

Canva / Изображения пользователя Malsveta2022
Canva / Изображения пользователя Malsveta2022

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Kuchnia