Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja przyrządza kotlety z kapusty. Dotarliśmy do jej sekretnego przepisu
screen z filmu na kanale Wydawnictwo WAM, canva/kolesnikovserg

Siostra Anastazja przyrządza kotlety z kapusty. Dotarliśmy do jej sekretnego przepisu

13 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie niebanalnego pomysłu na obiad? Sprawdźcie, jak siostra Anastazja przyrządza kotlety z kapusty. Dotarliśmy do jej sekretnego przepisu i jesteśmy pod ogromnym wrażeniem. Niesamowite, że z mieszanki warzyw i żółtego sera może powstać tak smaczne i pożywne danie.

Świeża kapusta jest dobra na surówkę lub gołąbki. Jednak mało kto wpadł na pomysł, żeby robić z niej kotlety. Tymczasem nieoceniona siostra Anastazja rzeczywiście je przyrządza i są zadziwiająco smaczne. Siostra dodaje do nich też inne warzywa, a także jajka i żółty ser. Z tej mieszanki powstają pyszne, bezmięsne kotleciki.

Przepis siostry Anastazji na kotlety z kapusty

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • olej

  • pół pęczka natki pietruszki

  • ok. 10 dag tartej bułki

  • 4 jajka

  • ok. 15 dag żółtego sera

  • 6 łyżek mąki krupczatki

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów z kapusty

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj ją. Marchewkę obierz, opłucz. Kapustę i marchewkę ugotuj. Kapustę odcedź, przestudź, odciśnij. Marchewkę pokrój w kostkę.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty razem z marchewką, posiekaną natką pietruszki, tartą bułką, startym serem i jajkami.

Wymieszaj masę, dopraw ją sporą ilością soli i pieprzu. Z masy formuj nieduże kotlety. Każdy obtocz w mące krupczatce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony. Kotlety zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z kaszy gryczanej i twarogu , a także na kotlety jarskie z trzech składników .

kapusta włoska
kapusta włoska

Źródło zdjęcia: canva/Jasmina007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy