Ekspresowy przepis na jarskie kotlety. Wystarczą tylko 3 składniki
Jarskie kotlety z trzech składników to pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Są błyskawiczne w przygotowaniu, tanie i tak smaczne, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj ekspresowy przepis na jarskie kotlety, idealne np. po przesyceniu majówkowym grillowaniem.
Jarskie kotlety przygotujesz w zaledwie kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu, który możesz wykorzystać na sporządzenie innych potraw, lub zajęciem się innymi sprawami.
Jarskie kotlety to danie składające się z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Danie podaj z ulubionymi dodatkami: frytkami, ziemniakami gotowanymi, a także z surówką, np. z kiszonej lub pekińskiej kapusty. Kotlety możesz dodatkowo doprawić świeżą natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem, będą pyszne.
Jarskie kotlety
Składniki na 4-5 porcji:
2 szklanki bułki tartej
4 jajka
4 duże ząbki czosnku
Dodatkowo:
pieprz, sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
Jak zrobić Jarskie kotlety?
Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do większej miski, następnie wsyp bułkę tartą, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dopraw do smaku solą, pieprzem. Możesz dodać również posiekaną zieleninę.
Uformuj kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: shareinfo.pl/kulinaria/