Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja robi migdałowe ciasto bez pieczenia. Lepszego nie ma w cukierniach
Canva / -lvinst- ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Siostra Anastazja robi migdałowe ciasto bez pieczenia. Lepszego nie ma w cukierniach

14 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Siostra Anastazja na kuchni zna się, jak nikt inny. Jej migdałowe ciasto bez pieczenia jest doskonałym potwierdzeniem tych słów. Proste przygotowanie i obłędny smak wyróżniają ten deser na tle innych. Po prostu musisz spróbować.

Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji najlepiej przyrządzić z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed podaniem bowiem deser powinien spędzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie rewelacyjny smak ciasta wynagrodzi każdą minutę oczekiwania. Dasz się skusić?

Przepis na migdałowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 duże opakowania krakersów

  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)

  • 100 g płatków migdałowych

Składniki na krem:

  • 1 litr mleka

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • 250 g masła

Składniki na bitą śmietanę:

  • 400 ml śmietanki 36%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka żelatyny

Migdałowiec siostry Anastazji czyli ciasto bez pieczenia krok po kroku

Przygotuj masę budyniową do ciasta bez pieczenia . Do garnka wlej 3 szklanki mleka, dodaj cukier i masło . Składniki zagotuj.

W pozostałym mleku rozpuść oba rodzaje mąki oraz budyń śmietankowy . Wymieszaj starannie, aby uzyskać gładką konsystencję bez grudek . Do powstałej mieszanki wbij jajko i całość jeszcze raz wymieszaj . Cienką strugą wlej płyn do gorącego mleka i mieszaj całość do momentu uzyskania gęstego kremu, a następnie odstaw do ostudzenia .

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia . Na spodzie ułóż warstwę krakersów . Ciasteczka powinny ściśle do siebie przylegać .

Na przygotowanym spodzie ciasta bez pieczenia równomiernie rozprowadź masę krówkową . Przykryj ją drugą warstwą krakersów. Następnie wyłóż przestudzoną masę budyniową, wyrównaj ją i przykryj kolejną, ostatnią warstwą ciastek .

Zrób bitą śmietanę na wierzch ciasta bez pieczenia. W tym celu żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody . Śmietankę ubij, dodaj do niej cukier, a na końcu rozpuszczoną żelatynę. Masę rozsmaruj na wierzchniej warstwie krakersów .

Górę ciasta bez pieczenia ozdób migdałowymi płatkami . Całość przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc . po upływie tego czasu deser gotowy jest do podania . Kokosowy sernik siostry Anastazji bije inne smakołyki na głowę . Klasyczny biszkopt z przepisu zakonnicy udaje się za każdym razem .

Canva / annata78
Canva / annata78

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy