Siostra Anastazja robi migdałowe ciasto bez pieczenia. Lepszego nie ma w cukierniach
Siostra Anastazja na kuchni zna się, jak nikt inny. Jej migdałowe ciasto bez pieczenia jest doskonałym potwierdzeniem tych słów. Proste przygotowanie i obłędny smak wyróżniają ten deser na tle innych. Po prostu musisz spróbować.
Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji najlepiej przyrządzić z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed podaniem bowiem deser powinien spędzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie rewelacyjny smak ciasta wynagrodzi każdą minutę oczekiwania. Dasz się skusić?
Przepis na migdałowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
2 duże opakowania krakersów
-
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
-
100 g płatków migdałowych
Składniki na krem:
-
1 litr mleka
-
1 szklanka mąki pszennej tortowej
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki cukru
-
1 jajko
-
1 opakowanie budyniu śmietankowego
-
250 g masła
Składniki na bitą śmietanę:
-
400 ml śmietanki 36%
-
2 łyżki cukru pudru
-
1 łyżka żelatyny
Migdałowiec siostry Anastazji czyli ciasto bez pieczenia krok po kroku
Przygotuj masę budyniową do ciasta bez pieczenia . Do garnka wlej 3 szklanki mleka, dodaj cukier i masło . Składniki zagotuj.
W pozostałym mleku rozpuść oba rodzaje mąki oraz budyń śmietankowy . Wymieszaj starannie, aby uzyskać gładką konsystencję bez grudek . Do powstałej mieszanki wbij jajko i całość jeszcze raz wymieszaj . Cienką strugą wlej płyn do gorącego mleka i mieszaj całość do momentu uzyskania gęstego kremu, a następnie odstaw do ostudzenia .
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia . Na spodzie ułóż warstwę krakersów . Ciasteczka powinny ściśle do siebie przylegać .
Na przygotowanym spodzie ciasta bez pieczenia równomiernie rozprowadź masę krówkową . Przykryj ją drugą warstwą krakersów. Następnie wyłóż przestudzoną masę budyniową, wyrównaj ją i przykryj kolejną, ostatnią warstwą ciastek .
Zrób bitą śmietanę na wierzch ciasta bez pieczenia. W tym celu żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody . Śmietankę ubij, dodaj do niej cukier, a na końcu rozpuszczoną żelatynę. Masę rozsmaruj na wierzchniej warstwie krakersów .
Górę ciasta bez pieczenia ozdób migdałowymi płatkami . Całość przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc . po upływie tego czasu deser gotowy jest do podania . Kokosowy sernik siostry Anastazji bije inne smakołyki na głowę . Klasyczny biszkopt z przepisu zakonnicy udaje się za każdym razem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zalej nią 1 łyżeczkę goździków i odstaw na 8 minut. Napar ma potężne działanie
-
Co oznacza pękający lukier na pączkach? Warto mieć świadomość, mnóstwo osób jest w błędzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: smaker