Siostra Anastazja robi doskonałą konfiturę malinową. Jeden zabieg jest na wagę złota
Maliny cenimy za doskonały smak i wartości lecznicze. Tymi słodkimi i zdrowymi owocami możemy cieszyć się latem. Warto przygotować z nich konfiturę malinową z przepisu siostry Anastazji, by można ich było posmakować też zimą. Jeden zabieg sprawi, że konfitura malinowa się nie psuje.
Maliny, czyli zdrowa słodycz
Lubimy jeść maliny, bo są wyjątkowo słodkie i zdrowe. Wykorzystujemy je też w kuchni. Te pyszne owoce bogate są w witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. Zawierają też kwas foliowy, wapń, potas i fosfor. Dostarczają nam magnezu i żelaza.
Maliny od setek lat stosowane są w medycynie naturalnej. Docenia się je za przeciwdziałanie zakażeniem układu pokarmowego i działanie bakteriobójcze. Maliny stosuje się podczas przeziębień i infekcji. Te owoce mają właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Polecamy przepis siostry Anastazji na konfiturę malinową. Dzięki zastosowaniu pewnego zabiegu- ta konfitura się nie psuje.
Jak przygotować konfiturę malinową od siostry Anastazji?
Składniki:
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- 2 szklanki soku z malin (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- odrobina spirytusu
Maliny przebieramy, ale ich nie myjemy, tylko skrapiamy spirytusem. Z soku malinowego i cukru przygotowujemy syrop i go zagotowujemy . Zestawiamy z ognia i partiami wrzucamy do niego maliny.
Odstawiamy do wystygnięcia. Garnek znów stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Potem zdejmujemy. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Gdy konfitura się studzi, zdejmujemy z niej pianę. Przekładamy konfiturę do słoiczków i zakręcamy.
Konfitura malinowa - wybieraj najlepsze owoce
Maliny na konfiturę malinową powinny być zdrowe, jędrne i dorodne. Nie mogą mieć żadnych oznak psucia się, plamek i uszkodzeń. To mogłoby doprowadzić do zepsucia się zrobionych przetworów. Owoców nie należy też myć ani płukać, bo z wodą wylejemy cenny sok.
Konfitury malinowe od siostry Anastazji są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Przygotowujemy je w prosty sposób. Zastosowanie spirytusu do skropienia owoców sprawi, że konfitura nie będzie się psuć. Konfitura malinowa od siostry Anastazji zawsze się udaje. Warto wypróbować jej recepturę. Pisaliśmy o malinowej chmurce. Podawaliśmy też przepis na sok z malin.
Źródło: beszamel.se.pl