Jak zrobić domowy sok z malin? Receptura jest niezwykle prosta
Sok z malin jest doskonałym, słodkim przetworem na zimę. Możemy dodać go do herbaty lub wody i cieszyć się wspaniałym smakiem lata w mroźne, pochmurne dni. Poznaj przepis na sok z malin z trzech składników, będzie przepyszny.
Nie ma chyba lepszego soku do herbaty zimowej, niż sok z malin. Herbata z dodatkiem cytryny, pomarańczy i imbiru smakuje fantastycznie, kiedy dodamy do niej odrobinę domowego soku. Sok przygotowany samodzielnie smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i przede wszystkim jest pozbawiony konserwantów.
Domowy sok z malin to nie tylko świetny smak. Dodany do herbaty lipowej doskonale rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Sok malinowy jest starym, sprawdzonym sposobem na walkę z grypą i przeziębieniem. Maliny to również źródło wielu cennych witamin i minerałów.
Przed przygotowaniem soku z malin dokładnie sprawdźmy maliny, czy nie są robaczywe i zepsute. Sok musi być zrobiony z najlepszych owoców. Pamiętajmy również o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików oraz zakrętek. W przeciwnym razie sok spleśnieje.
Domowy sok z malin. Potrzebujesz tylko trzech składników
Składniki na 3 słoiki o pojemności 250 ml:
1 kg świeżych malin
sok z 1 cytryny
400 cukru
Jak zrobić sok z malin? Będzie idealny do zimowej herbaty
Maliny dokładnie umyj i sprawdź, czy nie są robaczywe, następnie przełóż je do większego garnka i zasyp cukrem. Tak przygotowane maliny odstaw na 2- 3 godziny, żeby puściły sok.
Po tym czasie garnek wstaw na palnik i gotuj na średniej mocy przez maksymalnie 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Całość przecedź przez gęste sito i rozcieraj maliny przy pomocy drewnianej łyżki.
Sok odsączony z pestek przelej do garnka, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i ponownie zagotuj. Gorący przelej do umytych i wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem, aby zakrętki zrobiły się wklęsłe. Gdy sok ostygnie, przełóż słoiki do spiżarni.
Przygotuj również sok z aronii. Doskonałym pomysłem na przetwory jest również konfiturę z jarzębiny, są idealne na zimę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Naleśniki zapiekane z twarogiem i owocami. Pomysł na wyborną kolację
Surówka z białej kapusty i pomidorów. Dodatek do obiadu, który zrobisz w 10 minut
Wyśmienite schabowe z orientalną nutą. Prosty sposób na kulinarną nudę
Źródło: aniagotuje