Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z kapusty. Bije na głowę nawet Gessler
Kotlety z kapusty włoskiej według siostry Anastazji to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Jarskie kotlety przygotujemy błyskawicznie, a dzięki odpowiednim składnikom danie posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.
Kotlety z kapusty włoskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z mięsa. Kotlety z dodatkiem marchewki, sera żółtego i natki pietruszki smakują wyśmienicie i każdy będzie prosił o dokładkę.
Kotlety z kapusty przepisu siostry Anastazji możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzi się puree ziemniaczane lub z kalafiora, frytki, kasza, ryż. Do kotletów podajmy również jarzyny, np. surówkę, warzywa gotowane na parze, warzywa sezonowe, będzie prosto, zdrowo i pysznie.
Kotlety z kapusty mają delikatną, lekko chrupiącą panierkę z mąki krupczatki. Po uformowanie kotletów obtoczmy je w mące i usmażmy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu koniecznie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Jarskie kotlety z kapusty włoskiej według przepisu siostry Anastazji
Składniki:
-
średnia główka kapusty włoskiej
-
cebula
-
2 marchewki
-
200 g żółtego sera
-
4 jajka
-
1,5 łyżki bułki tartej
-
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz do smaku
-
mąka krupczatka do obtaczania kotletów
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety z kapusty? Kotlety są soczyste, doskonale doprawione i mają chrupiącą skórkę
Kapustę poszatkuj drobno i ugotuj, następnie dokładnie odciśnij nadmiar wody. Na tarce zetrzyj marchewki, cebulę i ser. Przygotowane składniki przełóż do większej miski.
Dodaj bułkę tartą, oliwę z oliwek, natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij jajka i dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Uformuj kotlety, każdy kotlet obtocz w mące pszennej i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na stronę na złoty kolor. Kotlety przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.
Usmaż również kotlety rybne przepisu Roberta Makłowicza. Doskonałym pomysłem na obiad będą delikatne kotlety mielone z kalafiora, każdy zje je ze smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
-
Niezawodny babciny przepis na pierogi leniwe. Zawsze dodaje do nich 2 łyżki tradycyjnego produktu
-
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
Źródło: przyslijprzepis