Smakosze.pl
Pomorska odsłona kotletów schabowych

canva/donstock

Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju

16 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety schabowe w wersji pomorskiej z pewnością przypadną wam do gustu. Mięso zamarynowane w bursztynowym płynie i podane z ziołową śmietaną smakuje naprawdę znakomicie. Jest soczyste, kruchy i delikatne. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Czy ktokolwiek nie jadł przynajmniej raz tradycyjnego kotleta schabowego? Klasyczne danie kuchni polskiej można łatwo urozmaicić. Wystarczy zamarynować plastry schabu w piwie, usmażyć je w panierce i podać z kremową śmietaną i ziołami. Będzie jeszcze smaczniej niż zwykle. Skusicie się?

Wyraziste i pożywne placki z cukinii. 3 dodatki robią ogromną różnicę

Wyraziste i pożywne placki z cukinii. 3 dodatki robią ogromną różnicę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pomorskie kotlety schabowe

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości

  • 2 większe ząbki czosnku

  • 250 ml piwa jasnego

  • 240 g śmietany 12%

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 jaja

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • sól i pieprz

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić pomorskie kotlety schabowe?

Mięso oczyszczamy i kroimy w niezbyt grube plastry. Rozbijamy je przy pomocy tłuczka. Czosnek obieramy i siekamy. Natkę pietruszki myjemy i rozdrabniamy. Połowę porcji aromatycznych listków wrzucamy do dużej miski wraz z czosnkiem, po czym wlewamy piwo.

Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. W mieszance zanurzamy kotlety schabowe. Miskę przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Kotlety osączamy i kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej.

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Śmietanę podgrzewamy w rondelku z odrobiną pieprzu i resztą natki pietruszki. Pomorskie kotlety schabowe podajemy z przygotowanym sosem, ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na przygotowanie smacznych kotletów schabowych. Spróbujcie pysznej wersji z chrupiącą panierką z chipsów. Warte przetestowania są też kotlety po staropolsku.

Kotlety schabowe pomorskie są przepyszne

canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >