Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
Kotlety schabowe w wersji pomorskiej z pewnością przypadną wam do gustu. Mięso zamarynowane w bursztynowym płynie i podane z ziołową śmietaną smakuje naprawdę znakomicie. Jest soczyste, kruchy i delikatne. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Czy ktokolwiek nie jadł przynajmniej raz tradycyjnego kotleta schabowego? Klasyczne danie kuchni polskiej można łatwo urozmaicić. Wystarczy zamarynować plastry schabu w piwie, usmażyć je w panierce i podać z kremową śmietaną i ziołami. Będzie jeszcze smaczniej niż zwykle. Skusicie się?
Przepis na pomorskie kotlety schabowe
Składniki:
800 g schabu bez kości
2 większe ząbki czosnku
250 ml piwa jasnego
240 g śmietany 12%
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 pęczek natki pietruszki
2 jaja
bułka tarta
mąka pszenna
sól i pieprz
smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić pomorskie kotlety schabowe?
Mięso oczyszczamy i kroimy w niezbyt grube plastry. Rozbijamy je przy pomocy tłuczka. Czosnek obieramy i siekamy. Natkę pietruszki myjemy i rozdrabniamy. Połowę porcji aromatycznych listków wrzucamy do dużej miski wraz z czosnkiem, po czym wlewamy piwo.
Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. W mieszance zanurzamy kotlety schabowe. Miskę przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Kotlety osączamy i kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Śmietanę podgrzewamy w rondelku z odrobiną pieprzu i resztą natki pietruszki. Pomorskie kotlety schabowe podajemy z przygotowanym sosem, ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Na naszej stronie znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na przygotowanie smacznych kotletów schabowych. Spróbujcie pysznej wersji z chrupiącą panierką z chipsów. Warte przetestowania są też kotlety po staropolsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyraziste i pożywne placki z cukinii. 3 dodatki robią ogromną różnicę
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
Jak zrobić kultowe czarne kluski? Dodatek nie ma sobie równych