Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
![Pomorska odsłona kotletów schabowych](https://images.iberion.media/images/1920/5md_P5_Os_Oct_Kmh51_V_Cvz3_Bw_Pomorska_odslona_kotletow_schabowych_ce5d804892.jpg)
Kotlety schabowe w wersji pomorskiej z pewnością przypadną wam do gustu. Mięso zamarynowane w bursztynowym płynie i podane z ziołową śmietaną smakuje naprawdę znakomicie. Jest soczyste, kruchy i delikatne. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Czy ktokolwiek nie jadł przynajmniej raz tradycyjnego kotleta schabowego? Klasyczne danie kuchni polskiej można łatwo urozmaicić. Wystarczy zamarynować plastry schabu w piwie, usmażyć je w panierce i podać z kremową śmietaną i ziołami. Będzie jeszcze smaczniej niż zwykle. Skusicie się?
Przepis na pomorskie kotlety schabowe
Składniki:
800 g schabu bez kości
2 większe ząbki czosnku
250 ml piwa jasnego
240 g śmietany 12%
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 pęczek natki pietruszki
2 jaja
bułka tarta
mąka pszenna
sól i pieprz
smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić pomorskie kotlety schabowe?
Mięso oczyszczamy i kroimy w niezbyt grube plastry. Rozbijamy je przy pomocy tłuczka. Czosnek obieramy i siekamy. Natkę pietruszki myjemy i rozdrabniamy. Połowę porcji aromatycznych listków wrzucamy do dużej miski wraz z czosnkiem, po czym wlewamy piwo.
Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. W mieszance zanurzamy kotlety schabowe. Miskę przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Kotlety osączamy i kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Śmietanę podgrzewamy w rondelku z odrobiną pieprzu i resztą natki pietruszki. Pomorskie kotlety schabowe podajemy z przygotowanym sosem, ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Na naszej stronie znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na przygotowanie smacznych kotletów schabowych. Spróbujcie pysznej wersji z chrupiącą panierką z chipsów. Warte przetestowania są też kotlety po staropolsku.
![Kotlety schabowe pomorskie są przepyszne](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/6crO5p29ZPtx2qG0zsS40O/499f93f903cc0eace1a06b76e4c95a84/Kotlety_schabowe_pomorskie_s___przepyszne.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyraziste i pożywne placki z cukinii. 3 dodatki robią ogromną różnicę
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
Jak zrobić kultowe czarne kluski? Dodatek nie ma sobie równych
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![Atak we Francji](https://images.iberion.media/images/origin/paryz_fot_Thibaud_Moritz_East_News_rawpixel_31b2f22797.png)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![Edyta Górniak](https://images.iberion.media/images/origin/Edyta_Gorniak_Allan_fot_KA_Pi_F_720f70fec2.jpg)
![tilapia](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_7a34c8e625.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja, pożar](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T111622_230_f57e9eea50.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![zmarła nauczycielka](https://images.iberion.media/images/origin/arcaion_pixabay_6ba0b1c7d8.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![kolonie](https://images.iberion.media/images/origin/kolonie_pociag_cd32d58cbc.jpg)
![Seniorka z telefonem w ręku](https://images.iberion.media/images/origin/Seniorka_telefon_kobieta_536b087229.jpg)