Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju

Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju

Pomorska odsłona kotletów schabowych
canva/donstock

Kotlety schabowe w wersji pomorskiej z pewnością przypadną wam do gustu. Mięso zamarynowane w bursztynowym płynie i podane z ziołową śmietaną smakuje naprawdę znakomicie. Jest soczyste, kruchy i delikatne. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Czy ktokolwiek nie jadł przynajmniej raz tradycyjnego kotleta schabowego? Klasyczne danie kuchni polskiej można łatwo urozmaicić. Wystarczy zamarynować plastry schabu w piwie, usmażyć je w panierce i podać z kremową śmietaną i ziołami. Będzie jeszcze smaczniej niż zwykle. Skusicie się?

Przepis na pomorskie kotlety schabowe

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości

  • 2 większe ząbki czosnku

  • 250 ml piwa jasnego

  • 240 g śmietany 12%

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 jaja

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • sól i pieprz

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić pomorskie kotlety schabowe?

Mięso oczyszczamy i kroimy w niezbyt grube plastry. Rozbijamy je przy pomocy tłuczka. Czosnek obieramy i siekamy. Natkę pietruszki myjemy i rozdrabniamy. Połowę porcji aromatycznych listków wrzucamy do dużej miski wraz z czosnkiem, po czym wlewamy piwo.

Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. W mieszance zanurzamy kotlety schabowe. Miskę przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Kotlety osączamy i kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej.

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Śmietanę podgrzewamy w rondelku z odrobiną pieprzu i resztą natki pietruszki. Pomorskie kotlety schabowe podajemy z przygotowanym sosem, ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na przygotowanie smacznych kotletów schabowych. Spróbujcie pysznej wersji z chrupiącą panierką z chipsów. Warte przetestowania są też kotlety po staropolsku.

Kotlety schabowe pomorskie są przepyszne
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: