Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny babciny przepis na pierogi leniwe. Zawsze dodaje do nich 2 łyżki tradycyjnego produktu
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 16.09.2022 09:58

Niezawodny babciny przepis na pierogi leniwe. Zawsze dodaje do nich 2 łyżki tradycyjnego produktu

pierogi leniwe
Canva / Qwart

Pierogi leniwe, zwane też czasem leniwymi kluskami, są klasyką polskiej kuchni. Aby zawsze wychodziły mięciutkie i smakowite, warto dodać do nich nieco masła. Dzięki temu pierogi leniwe po ugotowaniu wychodzą aksamitne i wręcz rozpływają się w ustach.

Nazwa pierogów leniwych wzięła się z niezwykłej łatwości ich przygotowania. Podstawowym składnikiem niezbędnym do przygotowania pierogów leniwych jest dobrej jakości, tłusty twaróg. Do tego dodatek mąki, jaj, masła, szczypta soli i szybkie, przepyszne danie jest już niemal gotowe.

Masło do pierogów leniwych warto dodać zwłaszcza wtedy, gdy pod ręką nie mamy tłustego twarogu. Maślany tłuszcz wzbogaci półtłusty twaróg, dzięki czemu kluski wyjdą podobnie smaczne, jak z pełnego twarogu.

Przepis na delikatne, maślane pierogi leniwe

Składniki:

  • 1/2 kg półtłustego twarogu

  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 2 średnie jajka

  • 2,5 łyżki masła

  • szczypta soli

Jak przygotować wyborne pierogi leniwe

Twaróg na pierogi leniwe zmiel w maszynce. Jeśli nie posiadasz maszynki, przepuść go przez praskę do ziemniaków, ewentualnie bardzo drobno rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Na przygotowanie pierogów leniwych nie używaj kupnego twarogu mielonego w wiaderku, bo ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji.

Do zmielonego twarogu dodaj miękkie masło. Następnie wbij do miski z masą na pierogi leniwe 2 całe jajka. Całość dokładnie wymieszaj.

Do wstępnie wymieszanego ciasta na pierogi leniwe wsyp mąkę oraz szczyptę soli. Ponownie wymieszaj, aby połączyć składniki. Nie dodawaj więcej mąki, niż jest podane w przepisie, aby kluseczki nie wyszły twarde.

Z gotowego ciasta formuj pierogi leniwe na posypanym mąką blacie. Jeśli dysponujesz większą ilością czasu, przed krojeniem klusek możesz odstawić ciasto na godzinę do lodówki. Ułatwi do porcjowanie masy.

Przygotuj garnek z osoloną wodą. Wrzucaj kluski na wrzącą wodę. Po ich wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze minutę, po czym wyławiaj łyżką cedzakową. Pierogi leniwe można podawać ze słodkim sosem lub posypane cukrem.

Wypróbuj pyszne leniwe z suszonymi śliwkami. Znamy patent na wyborne pierogi leniwe bez gotowania.

Canva / olgakr
Canva / olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: