Sposób Makłowicza na rybne kotlety mielone. Mistrz wzbogaca je w 1 zaskakujący składnik
Poznajcie sposób Roberta Makłowicza na rybne kotlety mielone. Mistrz wzbogaca je w jeden zaskakujący składnik, którym jest wędzony boczek. Po zmieleniu go oraz wymieszaniu z mięsem ryb i usmażeniu gotowa potrawa zachwyca niezwykłą soczystością i niebywałym smakiem.
Jeśli znudziły wam się klasyczne kotlety mielone, namawiamy na małą odmianę. Przygotujcie dziś rybne kotlety mielone. Są lekkie i pełne smaku. Jednak Robert Makłowicz radzi dodać do nich trochę wędzonego boczku. Składnik ten ustrzeże kotlety przed nadmierną suchością i twardością. Doda im też aromatu wędzonki, który doskonale zneutralizuje rybny smak. Oczywiście doda też trochę kalorii, ale w końcu jesteśmy smakoszami.
Przepis Roberta Makłowicza na rybne kotlety mielone
Składniki:
75 dag filetów z chudej ryby, np. z dorsza
10 dag surowego wędzonego boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 jajka
1,5 szklanki tartej bułki
majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie rybnych kotletów mielonych
Filety rybne opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Boczek pokrój na kawałki. Zmiel razem z filetami rybnymi.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, lekko zrumień na maśle. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Całość wystudź, dodaj do zmielonej ryby i boczku.
Dodaj też ok. 3/4 szklanki tartej bułki (w razie potrzeby dodaj jej więcej), majeranek, trochę soli i pieprzu. Wyrób dłonią jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety.
Kotlety panieruj w tartej bułce lub w mące. Smaż na patelni z olejem, aż będą jasnobrązowe z obu stron.
Wskazówka:
Robert Makłowicz proponuje podać rybne kotlety z sosem kaparowym. Robi go następująco: 2 łyżki kaparów sieka i przesmaża na łyżce masła. Podlewa kieliszkiem białego wytrawnego wina i odparowuje je. Dodaje szklankę bulionu jarzynowego i 200 ml śmietanki i gotuje na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z żółtym serem i majonezem oraz na kotlety mielone z kiszoną kapustą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania
Krokiety ziemniaczane do obiadu. Wygrywają z frytkami i ziemniakami z wody
Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów
Źródło: podroze-kulinarne