Siostra Anastazja zalewa nim krakersy i wkłada do lodówki. Ten migdałowiec bez pieczenia to prawdziwy hit
Czy obłędnie pyszne ciasto może być proste w przygotowaniu? Jak najbardziej! Przepis siostry Anastazji na efektowny i obłędnie smaczny migdałowiec to prawdziwy majstersztyk. Ten deser nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga pieczenia. Smak migdałowca to prawdziwe niebo w gębie.
Migdałowiec od siostry Anastazji to prawdziwy smakołyk
Siostra Anastazja słynie z doskonałych przepisów. Dzieli się recepturami na przetwory, mięsa i wyśmienite dania. Znana i lubiana siostra, która znakomicie gotuje, ma też coś pysznego dla łasuchów. Jeśli nie potraficie odmówić sobie deseru, to koniecznie poznajcie przepis na doskonały migdałowiec.
Ciasto zrobicie w prosty sposób, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Krakersy, masa krówkowa i budyń, to brzmi po prostu pysznie. Ciasta nie musimy piec. Wystarczy włożyć je do lodówki i gotowe. Poznajcie przepis na migdałowiec od siostry Anastazji.
Jak zrobić migdałowiec od siostry Anastazji?
Składniki:
- 2 duże paczki krakersów
- 400 g masy kajmakowej z puszki
- 1 l mleka
- 1 szklanka mąki tortowej
- ¾ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 250 g masła
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 100 g płatków migdałowych
Robimy masę budyniową i do miski wlewamy 3 szklanki mleka, cukier i masło. Wszystko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy aż powstanie gładka masa.
Do tej mieszanki wbijamy jajko, mieszamy i przelewamy do gorącego mleka. Następnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Na dno blachy kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy krakersy. Na nich rozprowadzamy masę krówkową i znów kładziemy warstwę krakersów.
Migdałowiec zachwyci pysznym smakiem
Teraz wykładamy przestudzoną masę budyniową i znów rozkładamy warstwę krakersów. Robimy śmietanę, więc żelatynę rozpuszczamy w ⅓ szklanki ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę przelewamy do naczynia i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę.
Teraz bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Wszystko dekorujemy płatkami migdałowymi. Migdałowiec wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Pisaliśmy o pysznym cieście z dynią. Podawaliśmy przepis na lekki piankowiec.
Źródło: smaker.pl