Kroję mięso i ziemniaki i zalewam tym sosem. Pyszny obiad robi się sam w piekarniku, domownicy go uwielbiają
Szybki obiad to oszczędność czasu, a nawet pieniędzy. Warto go przyrządzić w swojej kuchni. Gdy brakuje mi czasu, to robię smaczną zapiekankę z mięsa i ziemniaków w pysznym sosie. Reszta należy już do piekarnika. Polecam przepis na zapiekankę, którą przyrządzam dosłownie w kilka chwil.
Zrób zapiekankę na szybki obiad
Nie zawsze mamy czas i ochotę, by robić obiad z dwóch dań. To zabiera sporo czasu i nie mało kosztuje. Jednak mam sposób na szybki obiad. Przyrządzam go raz-dwa. Potrzebuję tylko mięsa i ziemniaków. Do tego pyszny sos i gotowe.
Do przyrządzenia tego szybkiego obiadu używam piekarnika. Dzięki niemu powstaje doskonała zapiekanka. To danie uwielbia moja rodzina i zawsze prosi o dokładkę. Przygotujcie obiad, który robi się praktycznie sam.
Nie wyobrażam sobie lepszej jesiennej zupy. Rozgrzewa i syci każdego, 1 porcją najada się nawet mążJak zrobić zapiekankę?
Składniki:
- 400 g mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- 100 g sera żółtego
Mięso kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy pieprz, słodką paprykę i oliwę. Mięso nacieramy tymi przyprawami. Paprykę i cebule kroimy w krążki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Układamy w nim mięso i smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie kładziemy krążki cebuli i papryki. Na wierzch kładziemy ziemniaki pokrojone w plastry. Posypujemy startym serem.
Zapiekanka będzie smakować całej rodzinie
Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 10 minut. Danie po wyjęciu jest już gotowe do podania.
Smakuje wyśmienicie z sałatą lub ulubionymi surówkami. Ta zapiekanką jest pożywna i rozpływa się w ustach. Warto ją przyrządzić na szybki obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekankę makaronową. Polecaliśmy przepis na smaczną zapiekankę gyros.
Źródło: YouTube/@Pysznenastole