Smakosze.pl Przepisy Śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek zamiast klasycznych jabłek
canva/iko636

Śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek zamiast klasycznych jabłek

11 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Śledź jest doskonały na przekąskę. W oleju, w śmietanie, każdy. Śledzie w śmietanie zwykle łączy się z cebulą i jabłkiem. My mamy dla was jednak smaczniejszą propozycję. Przygotujcie śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek. Smakują o wiele ciekawiej niż z dodatkiem klasycznych jabłek.

Na przekąski zwykle przeznaczamy matiasy, czyli solone filety śledziowe. Są dość uniwersalne w zastosowaniu, jednak ich słony smak jest zawsze mniej lub bardziej wyczuwalny. Oczywiście zależy to od tego, jak długo je moczyliśmy i z jakim dodatkami je zestawimy.

Słony smak warto przełamać czymś słodkawym. Te smaki wzajemnie się wydobywają i podkreślają. Dlatego idealnym dodatkiem do śledzi są gotowane buraki, jabłko czy właśnie gruszka. Zresztą sami spróbujcie.

Śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek zamiast klasycznych jabłek

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 1 cebula cukrowa

  • 2 gruszki

  • sok z cytryny

  • 150 ml gęstej śmietany

  • 1 łyżka majonezu

  • biały pieprz

Przygotowanie śledzi w śmietanie

Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-3 godziny. W tym czasie możesz raz zmienić wodę, wtedy śledzie szybciej się odsolą.

Wymoczone śledzie osącz z wody, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój na nieduże kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do śledzi.

Gruszki obierz, pokrój w kostkę lub w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Również dodaj do śledzi.

Śledzie wymieszaj ze śmietaną i majonezem, dopraw do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na smacznego śledzia. Zobacz, jak przygotować sałatkę śledziową z burakami . Poznaj też przepis Magdy Gessler na wyjątkowe śledzie w oleju .

gruszki
gruszki

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy