Smakosze.pl Przepisy Słodki deser budyniowy z kartonu po mleku. Nic się nie zmarnuje
canva/milla1974

Słodki deser budyniowy z kartonu po mleku. Nic się nie zmarnuje

2 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Deser budyniowy z truskawkami, herbatnikami i kakao to rewelacyjna niespodzianka dla najbliższych. Jako foremki użyj pustego kartonu po mleku, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Poznaj przepis na słodki deser budyniowy z kartonu po mleku.

Puste kartony po mleku zawsze lądują w koszu. Możesz jednak dać im drugie życie i przygotować z ich pomocą wyjątkowo prosty i zjawiskowy deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Wystarczy, że z pojemnika po mleku wytniesz jedną ściankę i zrobisz małą foremkę, do której przełożysz przepyszną masę.

Deser budyniowy z dodatkiem kakaowych herbatników, świeżych truskawek i prawdziwego kakao aktualnie podbija internet. Lekkie, słodkie ciastko z dodatkiem ciasteczek i przełamane owocami to absolutny hit tej wiosny, koniecznie musisz spróbować.

Deser budyniowy z kartonu po mleku

Składniki:

  • 80 g budyniu waniliowego z cukrem

  • 600 ml mleka

  • kilka herbatników kakaowych

  • garść truskawek

  • kakao do posypania deseru

  • pusty karton po mleku

Jak zrobić deser budyniowy z kartonu po mleku?

Pusty karton połóż na blacie i wytnij jedną, szerszą ściankę tak, aby powstała foremka. Z 600 ml mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj. W pozostałej ilości mleka dokładnie wymieszaj proszek budyniowy, następnie wlej go do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie gęsty budyń, odstaw go do przestygnięcia.

W tym czasie pokrusz kilka herbatników i pokrój truskawki. Przygotowane składniki dodaj do chłodnej masy budyniowej, wymieszaj i przełóż do foremki z kartonu po mleku. Deser wstaw do lodówki na godzinę, następnie oprósz przesianym kakao i podaj, smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Truskawki

Źródło zdjęcia: canva/ tanyasharkeyphotography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy