Słodkie i puszyste ciasto z rabarbarem w 5 minut
Smakowite ciasto potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych wielbicieli deserów. Tym razem warto postawić na specjał, w którym główną rolę odgrywa przepyszny rabarbar. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Ciasto przyrządzisz w chwilę
Z pewnością idealne ciasto powinno być słodkie i puszyste. Właśnie takimi cechami charakteryzuje się błyskawiczny specjał na bazie uwielbianego rabarbaru. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji deserowej.
Wyśmienite ciasto z rabarbarem
Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby wyborne ciasto. Niedawno przedstawialiśmy niecodzienny przepis na szybki deser . Dziś sięgniemy po ciasto, w którym zagości rabarbar. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut.
Nie od dziś wiadomo, że rabarbar charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie . Wielu smakoszy chętnie pija kompot na jego bazie. Dobrze sprawdza się również w roli dodatku do ciasta.
Przeważnie ciasto kojarzy nam się z dosyć czasochłonnym wypiekiem. Okazuje się, że w przypadku deseru z rabarbarem duży nakład pracy jest zbędny . Niektórzy mogą wyrobić się nawet w 5 minut.
Ciasto z dodatkiem rabarbaru jest słodkie i puszyste. Smakołyk momentalnie znika z talerzy. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ domownicy z pewnością będą chcieli go często pałaszować . Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia ciasta?
-
500 g mąki pszennej typu 450
-
500 g łodyg rabarbaru
-
180 g jogurtu naturalnego
-
180 g cukru
-
180 ml oleju
-
16 g cukru wanilinowego
-
3 jajka
-
7 g proszku do pieczenia
Prosty przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem
Na początku musimy mieć pewność, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową . W tym celu wyjmujemy je z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przygotowań. Do miski wlewamy jogurt. Następnie przesiewamy do niego mąkę.
(Canva / IngridHS)
Mieszankę wzbogacamy o oba rodzaje cukru, jajka, olej i proszek do pieczenia. Wszystko łączymy ze sobą przy pomocy łyżki . Powinniśmy otrzymać jednolite ciasto. Przelewamy je do blachy wyścielonej papierem do pieczenia.
Rabarbar myjemy i odcinamy z niego liście. Łodygi kroimy w cienkie paski. Umieszczamy je na wierzchu ciasta. Specjał wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy go przez około 50 minut .
Kiedy ciasto będzie już gotowe, odstawiamy je do wystygnięcia. Na koniec możemy obsypać je kruszonką lub cukrem pudrem. Godne uwagi jest również ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Orchideli