Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz
Ciasto drożdżowe jest nie lada pokusą dla wielbicieli deserów. Przeważnie podczas przygotowań trzeba się trochę namęczyć podczas jego wyrabiania. Okazuje się, że możemy się bez tego obejść. Ewa Wachowicz ponownie zaskakuje.
Ewa Wachowicz zaprezentowała przepis na ciasto drożdżowe
Nie da się ukryć, że ciasto drożdżowe uchodzi za wyjątkowy specjał. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę, dzięki której smakołyk wychodzi fantastycznie. Dziś sięgniemy po przepis, który może zaskoczyć niejednego smakosza.
Ciasto drożdżowe zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. W większości przepisów kluczowe jest wyrabianie ciasta. Mało kto podejrzewałby, że ta czynność może być zbędna.
Ewa Wachowicz jest niekwestionowanym autorytetem, jeśli chodzi o swojską kuchnię. Jej program nieustannie cieszy się sporą popularnością. Na Instagramie gwiazdy niejednokrotnie mogliśmy podziwiać efekty jej kulinarnych poczynań. Ewa Wachowicz ma niezawodny przepis na ciasto drożdżowe.
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz nie wymaga wyrabiania. Przepis z pewnością docenią smakosze, którzy nie mogą sobie pozwolić na spędzanie znacznej ilości czasu w kuchni. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
200 g cukru
200 ml mleka
150 ml oleju
100 g drożdży
4 jajka
odrobina soli
Kruszonka:
50 g masła
120 g mąki
120 g cukru
(Canva.com / Dar1930)
Banalnie prosty przepis na ciasto drożdżowe
Na początku drożdże kruszymy do sporek miski. Dodajemy do nich po kolei cukier, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę oraz sól. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przykrywamy je ściereczką, a następnie odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Kiedy czas dobiegnie już końca, wówczas mieszamy przez chwilę wszystkie składniki. Ciasto przelewamy na foremkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzchu możemy wyłożyć nasze ulubione owoce. Najlepiej wybrać takie, które nie puszczają zbyt wiele soku. W przeciwnym wypadku czeka nas rozczarowanie w postaci zakalca.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i wysypujemy na wierzch specjału. Ciasto drożdżowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Przeważnie wystarczy piec je przez 30-40 minut. Po tym czasie nasz specjał powinien być już gotowy. Godny uwagi jest także przepis na miękkie kotlety schabowe od Ewy Wachowicz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaker