Smakosze.pl
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Canva.com / Dar1930; Instagram / @ewawachowicz

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

8 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyszne ciasto drożdżowe niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby deser w takiej odsłonie. Ewa Wachowicz podzieliła się swoją recepturą. Wyrabianie jest zbędne.

Ciasto drożdżowe jest nie lada pokusą dla wielbicieli deserów. Przeważnie podczas przygotowań trzeba się trochę namęczyć podczas jego wyrabiania. Okazuje się, że możemy się bez tego obejść. Ewa Wachowicz ponownie zaskakuje.

Ewa Wachowicz zaprezentowała przepis na ciasto drożdżowe

Nie da się ukryć, że ciasto drożdżowe uchodzi za wyjątkowy specjał. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę, dzięki której smakołyk wychodzi fantastycznie. Dziś sięgniemy po przepis, który może zaskoczyć niejednego smakosza.

Ciasto drożdżowe zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. W większości przepisów kluczowe jest wyrabianie ciasta. Mało kto podejrzewałby, że ta czynność może być zbędna.

Ewa Wachowicz jest niekwestionowanym autorytetem, jeśli chodzi o swojską kuchnię. Jej program nieustannie cieszy się sporą popularnością. Na Instagramie gwiazdy niejednokrotnie mogliśmy podziwiać efekty jej kulinarnych poczynań. Ewa Wachowicz ma niezawodny przepis na ciasto drożdżowe.

Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz nie wymaga wyrabiania. Przepis z pewnością docenią smakosze, którzy nie mogą sobie pozwolić na spędzanie znacznej ilości czasu w kuchni. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 200 g cukru

  • 200 ml mleka

  • 150 ml oleju

  • 100 g drożdży

  • 4 jajka

  • odrobina soli

Kruszonka:

  • 50 g masła

  • 120 g mąki

  • 120 g cukru

(Canva.com / Dar1930)

Banalnie prosty przepis na ciasto drożdżowe

Na początku drożdże kruszymy do sporek miski. Dodajemy do nich po kolei cukier, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę oraz sól. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przykrywamy je ściereczką, a następnie odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.

Kiedy czas dobiegnie już końca, wówczas mieszamy przez chwilę wszystkie składniki. Ciasto przelewamy na foremkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzchu możemy wyłożyć nasze ulubione owoce. Najlepiej wybrać takie, które nie puszczają zbyt wiele soku. W przeciwnym wypadku czeka nas rozczarowanie w postaci zakalca.

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i wysypujemy na wierzch specjału. Ciasto drożdżowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Przeważnie wystarczy piec je przez 30-40 minut. Po tym czasie nasz specjał powinien być już gotowy. Godny uwagi jest także przepis na miękkie kotlety schabowe od Ewy Wachowicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >