Słodkie i szybkie racuchy z ananasem
Pomysłów na słodkie śniadania nigdy dość. Tym razem prezentujemy wam lekką i przyjemną alternatywę dla klasycznych racuchów. Do ciasta dodajemy ananasa, dzięki któremu staje się ono delikatnie soczyste i lekkie. Nikt nie oprze się tak pysznej pobudce.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na szybkie racuchy z ananasem
Z podanych składników przygotujecie od 20 do 25 pysznych racuchów.
Składniki:
-
300 g mąki pszennej
-
2/3 szklanki mleka
-
2 jaja
-
25 g świeżych drożdży
-
3 łyżki cukru
-
puszka ananasów, bez zalewy
-
olej rzepakowy do smażenia
-
2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
-
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, 1/3 szklanki wlewamy do dużej miski. Dodajemy do niej drożdże, 2 czubate łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem.
Po tym czasie do miski przesiewamy pozostałą mąkę , dodajemy resztę cukru i jaja, a następnie wlewamy resztę ciepłego mleka. Jeśli zdążyło ostygnąć, raz jeszcze lekko je podgrzewamy przed dodaniem. Całość mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do gotowego ciasta. Wsypujemy wiórki kokosowe , jeśli ich używamy. Mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na kolejne 15 - 20 minut, aby jeszcze odrobinę wyrosło.
Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju o grubości do 1 cm. Przygotowujemy naczynie z ciepłą wodą i łyżkę do nakładania racuchów. Łyżkę maczamy w misce przed każdorazowym nabraniem ciasta .
To spowoduje, że ciasto nie będzie się do niej lepić . Racuchy smażymy na złoto, stosując się do zasady — jedna pełna łyżka masy to jeden racuch . Po usmażeniu placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wchłonie on nadmiar tłuszczu ze smażenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbujcie też koniecznie racuchy z owocami sezonowymi — śliwkami . A jeśli przypadkiem dysponujecie dojrzałymi banany, ten przepis pozwoli wam przygotować z nich pyszne placuszki.
Źródło zdjęcia: canva/ yyyahuuu
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: bakeandtaste