Smakosze.pl Przepisy Słodkie i szybkie racuchy z ananasem
canva/sbossert

Słodkie i szybkie racuchy z ananasem

8 października 2021

Pomysłów na słodkie śniadania nigdy dość. Tym razem prezentujemy wam lekką i przyjemną alternatywę dla klasycznych racuchów. Do ciasta dodajemy ananasa, dzięki któremu staje się ono delikatnie soczyste i lekkie. Nikt nie oprze się tak pysznej pobudce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie racuchy z ananasem

Z podanych składników przygotujecie od 20 do 25 pysznych racuchów.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 2/3 szklanki mleka

  • 2 jaja

  • 25 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • puszka ananasów, bez zalewy

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, 1/3 szklanki wlewamy do dużej miski. Dodajemy do niej drożdże, 2 czubate łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem.

Po tym czasie do miski przesiewamy pozostałą mąkę , dodajemy resztę cukru i jaja, a następnie wlewamy resztę ciepłego mleka. Jeśli zdążyło ostygnąć, raz jeszcze lekko je podgrzewamy przed dodaniem. Całość mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do gotowego ciasta. Wsypujemy wiórki kokosowe , jeśli ich używamy. Mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na kolejne 15 - 20 minut, aby jeszcze odrobinę wyrosło.

Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju o grubości do 1 cm. Przygotowujemy naczynie z ciepłą wodą i łyżkę do nakładania racuchów. Łyżkę maczamy w misce przed każdorazowym nabraniem ciasta .

To spowoduje, że ciasto nie będzie się do niej lepić . Racuchy smażymy na złoto, stosując się do zasady — jedna pełna łyżka masy to jeden racuch . Po usmażeniu placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wchłonie on nadmiar tłuszczu ze smażenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbujcie też koniecznie racuchy z owocami sezonowymi — śliwkami . A jeśli przypadkiem dysponujecie dojrzałymi banany, ten przepis pozwoli wam przygotować z nich pyszne placuszki.

Racuch z ananasem na talerzuRacuch z ananasem na talerzu
Racuch z ananasem na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ yyyahuuu

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: bakeandtaste

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy