Słynne szare kluski w okrasie z boczku. Pochwali je każda babcia
Szare kluski to pomysł na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Kluski z tartych ziemniaków podane z okrasą z boczku i cebuli smakują rewelacyjnie i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do klusek podajmy również surówkę z ulubionej kapusty.
Szare kluski to jedno z dań, które z pewnością każdy jadł u babci. Proste w przygotowaniu kluski kładzione z ziemniaków są delikatne i miękkie, a podane z okrasą z boczku wędzonego i cebuli dosłownie rozpływają się w ustach. Takie kluski zyskują charakter i wyraźny smak.
Do szarych klusek z okrasą możemy podać również surówkę z czerwonej kapusty i marchewki, kapustę kiszoną lub surówkę z kapusty pekińskiej. Każdy rodzaj kapusty będzie świetnym dodatkiem do klusek z ziemniaków i mięsnej okrasy.
Tarte ziemniaki szybko ciemnieją, dodajmy więc do nich szczyptę kwasku cytrynowego. Kwasek nie będzie wyczuwalny w daniu, a dzięki nim kluski będą miały jasny, ładny kolor. Szare kluski wykładajmy łyżką sparzoną w gorącej wodzie, będzie znacznie szybciej.
Słynne szare kluski w okrasie z boczku. Kultowy obiad przygotujesz z kilku składników
Składniki:
-
1,2 kg ziemniaków
-
łyżka mąki ziemniaczanej
-
7- 8 łyżek mąki pszennej
-
sól
-
szczypta kwasku cytrynowego
Składniki na okrasę:
-
duża cebula
-
100 g boczku wędzonego
-
łyżka masła
Szare kluski będą gotowe błyskawicznie, pochwali je każda babcia
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odsącz z nadmiaru wody, dodaj kwasek, wymieszaj. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, pszenną, sól i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę wykładaj na gotującą się, osoloną wodę przy pomocy łyżki, gotuj około 7- 9 minut do wypłynięcia.
Przygotuj okrasę: cebulę i boczek pokrój na małe kawałki. Na patelni podsmaż boczek na maśle, następnie dodaj cebulę i smaż, aż całkowicie się zeszkli. Kluski wyjmij na talerz łyżką cedzakową i solidnie polej okrasą, smacznego.
Zostały Ci ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia? Przygotuj z nich wyśmienite kopytka . Z ziemniaków i mięsa po rosole zrobisz natomiast rewelacyjne pyzy z mięsem . Podaj je z okrasą z cebuli, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
-
Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
-
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Źródło: doradcasmaku