Smakosze.pl Przepisy Smaczne i łatwe placki z cukinii. Zapomnisz o ziemniaczanych
canva/Roxiller

Smaczne i łatwe placki z cukinii. Zapomnisz o ziemniaczanych

9 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukacie smakowej odmiany, przetestujcie smaczne i łatwe placki z cukinii. Dzięki nim zapomnisz o pospolitych plackach ziemniaczanych. Nasza potrawa jest mniej kaloryczna i niezwykle pyszna. Możesz ją podać z sosem czosnkowym albo jako dodatek do obiadu.

Placki są zwykle potrawą awaryjną. Robi się je, gdy zabraknie chleba lub gdy nie ma lepszego pomysłu na obiad czy kolację. Jednak placki warzywne naprawdę potrafią smakować. Gdy przygotujesz je raz według naszego przepisu, z pewnością będziesz je robić częściej. I wcale nie jako potrawę przygotowaną z przymusu, ale ze względu na jej doskonały smak.

Przepis na placki z cukinii

Składniki:

  • 2 młode, średniej wielkości cukinie

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków

Cukinie umyj, wytrzyj, odkrój końce. Warzywo zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz ją solą, wymieszaj, umieść na sicie, zawieś nad miską.

Cukinię pozostaw na 15 minut, by odpłynął nadmiar soku. Potem warzywo dociśnij łyżką do sitka, by odcisnąć resztki płynu.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do cukinii razem z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, lekko je rozpłaszcz. Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane.

Placki zdejmij z patelni i ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Gdy wchłonie nadmiar tłuszczu, placki możesz podawać np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.

W naszym serwisie znajdziesz także przepis na placki z cukinii i marchewki , a także na placki z botwiny i cukinii .

cukinia
cukinia

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy