Smaczny patent na boczniaki w panierce
Schabowe potrafią się znudzić. Urozmaićcie tradycyjny polski obiad i zamiast mięsa opanierujcie boczniaki. Grzyby będą do złudzenia przypominać mięso, a ich smak zachwyci nawet największych sceptyków.
Boczniaki są zdrowymi i wyjątkowo smacznymi grzybami, z których przyrządzić można o wiele więcej niż tylko jajecznicę czy roślinne flaczki . Wegetariańskie kotlety z tych grzybów to kolejna wyjątkowa potrawa, która skradnie wasze serca. Kupcie duże kapelusze i koniecznie przygotujcie ten specjał.
Przepis na doskonałe kotlety z boczniaków
Składniki:
-
250 g dużych boczniaków
-
2 jaja
-
4 łyżki napoju roślinnego lub mleka
-
bułka tarta
-
pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Boczniaki umieszczamy w misce i zalewamy je wodą. Grzyby odstawiamy na 10 minut , a następnie odsączamy je na sitku. W osobnej misce łączymy jaja i napój roślinny. Masę doprawiamy, papryką, solą i pieprzem.
Zanurzamy w niej boczniaki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez kilka do kilkunastu minut. Podajemy na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką.
Wskazówki:
-
Panierowane boczniaki będą bardzo smaczne, gdy podamy je w formie burgerów. W bułce oprócz kotleta umieśćmy sałatę, plaster sera, kiszone ogórki oraz wyrazisty sos, a posmakuje każdemu.
-
Do tych kotletów dobrze pasować będą orientalne dodatki np. surówka chińska Ewy Wachowicz i ryż basmati. Koniecznie sprawdźcie tę kompozycję.
Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kulinarnamaniusia