Najlepszy początek dnia - jajecznica smażona na boczniakach
Jajecznica na boczniakach jest świetną alternatywą dla fanów klasycznej jajecznicy z grzybami. Najczęściej korzysta się w przypadku tej potrawy z kurek oraz pieczarek, lecz te mają swoje minusy. Kurki są rzadko dostępne, a także drogie - z kolei pieczarki są banalnym wyborem, który większości już dawno się przejadł. Dlatego zalecamy ciekawe i całoroczne boczniaki.
Jajecznica na boczniakach to doskonałe źródło wysoko przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych, dlatego warto jeść ją jak najczęściej na śniadanie lub kolację.
W tym śniadaniowym daniu zazwyczaj znajdują się pieczarki lub kurki, jednak wiele osób takie połączenia nie przekonują. Z pieczarek skorzystać możemy przez cały czas, a kurki są z drugiej strony rzadkie i drogie. Dlatego boczniaki to znacznie smaczniejsza i ciekawsza opcja, a do tego dostępna przez cały rok.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na jajecznicę z boczniakami
Potrzebujesz więcej śniadaniowych porad? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak rozpoznać dobrą kiełbasę w sklepie. Tutaj prezentujemy sposób na prażone jabłka do słoika.
Składniki:
5 boczniaków
3/4 cebuli
1 łyżka masła klarowanego
3 jajka
papryka w płatkach
sól
pieprz
natka pietruszki
Zacznij od umycia boczniaków pod bieżącą wodą i pokrojenia ich w podłużne paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczniaki osusz za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody.
Na rozgrzaną patelnię połóż masło klarowane i zaczekaj, aż się roztopi. Gdy tłuszcz stanie się gorący, wyłóż na niego cebulę oraz grzyby. Smaż, aż oba produkty nabiorą złotego koloru.
W tym momencie wbij na patelnię jajka i smaż, aż się zetną. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do jajecznicy. Dopraw całość solą, pieprzem oraz papryką w płatkach. Podawaj z dużym zapasem świeżego chleba z masłem. Smacznego.
Źródło: canva/zia_shusha, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy.pl