Smakosze.pl
Jajecznica

canva/Amarita, Getty Images Pro

Najlepszy początek dnia - jajecznica smażona na boczniakach

12 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajecznica na boczniakach jest świetną alternatywą dla fanów klasycznej jajecznicy z grzybami. Najczęściej korzysta się w przypadku tej potrawy z kurek oraz pieczarek, lecz te mają swoje minusy. Kurki są rzadko dostępne, a także drogie - z kolei pieczarki są banalnym wyborem, który większości już dawno się przejadł. Dlatego zalecamy ciekawe i całoroczne boczniaki.

Jajecznica na boczniakach to doskonałe źródło wysoko przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych, dlatego warto jeść ją jak najczęściej na śniadanie lub kolację.

W tym śniadaniowym daniu zazwyczaj znajdują się pieczarki lub kurki, jednak wiele osób takie połączenia nie przekonują. Z pieczarek skorzystać możemy przez cały czas, a kurki są z drugiej strony rzadkie i drogie. Dlatego boczniaki to znacznie smaczniejsza i ciekawsza opcja, a do tego dostępna przez cały rok.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jajecznicę z boczniakami

Potrzebujesz więcej śniadaniowych porad? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak rozpoznać dobrą kiełbasę w sklepie. Tutaj prezentujemy sposób na prażone jabłka do słoika.

Składniki:

  • 5 boczniaków

  • 3/4 cebuli

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 3 jajka

  • papryka w płatkach

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

Zacznij od umycia boczniaków pod bieżącą wodą i pokrojenia ich w podłużne paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczniaki osusz za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody.

Kartacze są przepyszne

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

CZYTAJ DALEJ

Na rozgrzaną patelnię połóż masło klarowane i zaczekaj, aż się roztopi. Gdy tłuszcz stanie się gorący, wyłóż na niego cebulę oraz grzyby. Smaż, aż oba produkty nabiorą złotego koloru.

W tym momencie wbij na patelnię jajka i smaż, aż się zetną. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do jajecznicy. Dopraw całość solą, pieprzem oraz papryką w płatkach. Podawaj z dużym zapasem świeżego chleba z masłem. Smacznego.

Jajecznica

Źródło: canva/zia_shusha, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy

Przepisy

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Czytaj więcej >
Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem

Przepisy

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
siostra Anastazja, ogórki konserwowe

Przepisy

Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Czytaj więcej >
tarta z truskawkami

Przepisy

Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

Czytaj więcej >
Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Przepisy

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Czytaj więcej >