Flaczki w wyjątkowej odsłonie
Canva.com / Dar1930

Przepis na flaczki z boczniaków

Smakowite flaczki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że można je przygotować w bezmięsnej wersji. Jakub Kuroń podzielił się niezwykłą recepturą. Flaczki w tej odsłonie momentalnie znikają z talerzy.

Flaczki są absolutnym kulinarnym szlagierem. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego wyjątkowego dania. Jednak niektórzy smakosze nie są skorzy do zajadania zupy, w której jednym z głównych składników są podroby. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je wybornymi grzybami.

Flaczki w bezmięsnej odsłonie

Bez wątpienia flaczki zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przyrządza je Justyna Żyła. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę od Jakuba Kuronia. Mistrz kuchni ponownie okazuje się niezawodny.

Flaczki wzbudzają mieszane uczucia. Niektórzy mogliby zajadać je w najlepsze niemal codziennie. Inni są zniechęceni zapachem i obecnością mięsa. Na szczęście istnieje wersja flaczków, która zadowoli obie grupy.

Jakub Kuroń na swojej stronie internetowej zamieścił przepis na wyjątkowe flaczki, w których główną rolę grają przepyszne boczniaki. Obok takiego specjału nie da się przejść obojętnie. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Dlaczego brokuły pakowane są w folie?Dlaczego brokuły pakowane są w folie?Czytaj dalej

Przepis na bezmięsne flaczki jest bardzo prosty. Każdy powinien sobie z min poradzić bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 300 g boczniaków
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 45 ml oleju roślinnego
  • 5 g suszonej słodkiej papryki
  • 5 g majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Flaczki w bezmięsnej odsłonie

(Canva.com / Dar1930)

Niecodzienne flaczki zachwycą domowników

Najpierw musimy oczyścić boczniaki. Najlepiej zrobić to przy użyciu nawilżonego ręcznika papierowego. Grzyby kroimy w paski. Marchewki, pietruszkę oraz seler możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słupki.

Cebulę i por kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po 5 minutach wzbogacamy je o grzyby. Przez chwilę kontynuujemy smażenie. Dodajemy przyprawy oraz starty imbir i czosnek. Całość mieszamy tak, aby grzyby się nie rozpadły.

Mieszankę zalewamy bulionem i doprawiamy gałką muszkatołową. Bezmięsne flaczki powinny gotować się przez około 30 minut. Pamiętajmy o tym, by robić to na małym ogniu. Najlepiej serwować zupę z dodatkiem pieczywa.

Flaczki możemy doprawić również wędzoną papryką. Nada ona zupie bardziej mięsnego smaku. Na drugie danie warto podać wyśmienite kotlety ziemniaczane z brokułami. Bezmięsne obiady wcale nie muszą być nudne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł