Przepis na flaczki z boczniaków
![Flaczki w wyjątkowej odsłonie](https://images.iberion.media/images/1920/2_Xxdoo_Icb_Qemqh4_V65o_Y3r_flaczki_boczniaki_jakub_kuron1_1618218600_683b174ba0.jpg)
Flaczki są absolutnym kulinarnym szlagierem. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego wyjątkowego dania. Jednak niektórzy smakosze nie są skorzy do zajadania zupy, w której jednym z głównych składników są podroby. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je wybornymi grzybami.
Flaczki w bezmięsnej odsłonie
Bez wątpienia flaczki zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przyrządza je Justyna Żyła. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę od Jakuba Kuronia. Mistrz kuchni ponownie okazuje się niezawodny.
Flaczki wzbudzają mieszane uczucia. Niektórzy mogliby zajadać je w najlepsze niemal codziennie. Inni są zniechęceni zapachem i obecnością mięsa. Na szczęście istnieje wersja flaczków, która zadowoli obie grupy.
Jakub Kuroń na swojej stronie internetowej zamieścił przepis na wyjątkowe flaczki, w których główną rolę grają przepyszne boczniaki. Obok takiego specjału nie da się przejść obojętnie. Prośby o dokładkę są niemal pewne.
Przepis na bezmięsne flaczki jest bardzo prosty. Każdy powinien sobie z min poradzić bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
300 g boczniaków
1,2 l bulionu warzywnego
2 marchewki
pietruszka
seler
por
cebula
4 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
45 ml oleju roślinnego
5 g suszonej słodkiej papryki
5 g majeranku
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
(Canva.com / Dar1930)
Niecodzienne flaczki zachwycą domowników
Najpierw musimy oczyścić boczniaki. Najlepiej zrobić to przy użyciu nawilżonego ręcznika papierowego. Grzyby kroimy w paski. Marchewki, pietruszkę oraz seler możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słupki.
Cebulę i por kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po 5 minutach wzbogacamy je o grzyby. Przez chwilę kontynuujemy smażenie. Dodajemy przyprawy oraz starty imbir i czosnek. Całość mieszamy tak, aby grzyby się nie rozpadły.
Mieszankę zalewamy bulionem i doprawiamy gałką muszkatołową. Bezmięsne flaczki powinny gotować się przez około 30 minut. Pamiętajmy o tym, by robić to na małym ogniu. Najlepiej serwować zupę z dodatkiem pieczywa.
Flaczki możemy doprawić również wędzoną papryką. Nada ona zupie bardziej mięsnego smaku. Na drugie danie warto podać wyśmienite kotlety ziemniaczane z brokułami. Bezmięsne obiady wcale nie muszą być nudne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuron.com.pl
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)