Kultowa surówka chińska z białej kapusty od Ewy Wachowicz
Nie wiesz co podać do schabowych? Postaw na ryż i chińską surówkę autorstwa Ewy Wachowicz. Orientalny specjał będzie dobrze pasował do chrupiącej panierki. Spodoba się nawet amatorom klasyki. Spróbujecie?
Receptury Ewy Wachowicz kuszą wyjątkowym smakiem i nietypowymi składnikami. Wystarczy wspomnieć jej pyszny rosół korzenny czy doskonałe bezmięsne flaki z naleśnikami. Tym razem podpowiadamy ja przyrządzić oryginalną i niezwykle aromatyczną surówkę, która przypomni nam wizyty w chińskich restauracjach.
Przepis na surówkę chińską według Ewy Wachowicz
Składniki na surówkę:
pół główki białej kapusty
1 spora marchewka
sól
Składniki na sos:
ćwierć szklanki octu ryżowego
3 łyżki cukru pół szklanki oleju ryżowego
Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i przenosimy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy ją z kapustą i całość solimy.
Do garnka wlewamy ocet ryżowy. Dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. Następnie wlewamy olej ryżowy i intensywnie mieszamy sos przy pomocy rózgi.
Płyn wlewamy do miski z kapustą i marchewką. Staranie mieszamy i odstawiamy do czasu, aż surówka wystygnie. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/poplasen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz