Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowa surówka chińska z białej kapusty od Ewy Wachowicz

Kultowa surówka chińska z białej kapusty od Ewy Wachowicz

Kultowa surówka chińska z białej kapusty od Ewy Wachowicz
canva/Svetlana Monyakova; TRICOLORS/East News

Nie wiesz co podać do schabowych? Postaw na ryż i chińską surówkę autorstwa Ewy Wachowicz. Orientalny specjał będzie dobrze pasował do chrupiącej panierki. Spodoba się nawet amatorom klasyki. Spróbujecie?

Receptury Ewy Wachowicz kuszą wyjątkowym smakiem i nietypowymi składnikami. Wystarczy wspomnieć jej pyszny rosół korzenny czy doskonałe bezmięsne flaki z naleśnikami. Tym razem podpowiadamy ja przyrządzić oryginalną i niezwykle aromatyczną surówkę, która przypomni nam wizyty w chińskich restauracjach.

Przepis na surówkę chińską według Ewy Wachowicz

Składniki na surówkę:

  • pół główki białej kapusty

  • 1 spora marchewka

  • sól

Składniki na sos:

  • ćwierć szklanki octu ryżowego

  • 3 łyżki cukru pół szklanki oleju ryżowego

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i przenosimy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy ją z kapustą i całość solimy.

Do garnka wlewamy ocet ryżowy. Dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. Następnie wlewamy olej ryżowy i intensywnie mieszamy sos przy pomocy rózgi.

Płyn wlewamy do miski z kapustą i marchewką. Staranie mieszamy i odstawiamy do czasu, aż surówka wystygnie. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Marchewka idealnie pasuje do azjatyckich specjałów
Marchewka idealnie pasuje do azjatyckich specjałów

Źródło zdjęcia: canva/poplasen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram