Smakowita szarlotka imbirowa. 2 łyżki ostrej przyprawy sprawią, że deser będzie znakomity. Goście oniemieją z zachwytu
Smakowita szarlotka imbirowa skusi niejednego łasucha. Już niewielka ilość korzenia imbiru sprawi, że kruche ciasto nabierze niezwykłego aromatu. Jego smak będzie świetnie pasował do kwaskowych jabłek. Koniecznie spróbujcie — goście poproszą o dokładki.
Ostry w smaku, intensywnie pachnący imbir będzie świetnym dodatkiem nie tylko do dań kuchni orientalnych. Bogaty w witaminy — m.in. C, E i K — oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo czy miedź składnik przyjemnie podkręci też kruche ciasto stanowiące bazę szarlotki.
Imbirowa wersja wypieku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Już niewielki dodatek aromatycznego korzenia sprawia, że ciasto przyjemnie „szczypie” w język. Doskonale pasuje to do kwaskowych jabłek, których smak i wygląd podkreślimy odrobina soku z cytryny. Będzie pysznie.
Przepis na pyszną szarlotkę imbirową
Do przygotowania smakołyku przyda się tortownica o średnicy 30 cm wyłożona papierem do pieczenia. Poniżej znajdziecie też pełną listę produktów.
Składniki:
-
4 kwaśne jabłka np. szara reneta
-
335 g mąki pszennej
-
370 g miękkiego masła
-
300 g cukru + 2 łyżki do posypania jabłek
-
6 jaj w rozmiarze S
-
2 łyżki startego na tarce imbiru bez skórki
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
-
sok z połowy cytryny
-
szczypta soli
Jak przygotować szarlotkę imbirową? Jeden dodatek zmieni wypiek nie do poznania
Zaczynamy od przygotowania imbiru. Kawałek korzenia obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, po czym odmierzamy 2 łyżki miąższu bez twardych „wiórków". Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Mąkę przesiewamy do większej miski wraz z sodą oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól i mieszamy. Składniki łączymy z cukrem, imbirem i roztrzepanymi jajami. Dodajemy też pokrojone na kawałeczki masło i wyrabiamy masę. Gotowe ciasto przenosimy do formy.
Jabłka myjemy i kroimy je w niezbyt grube plasterki, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Układamy je na cieście w taki sposób, by na siebie zachodziły , a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Szarlotkę imbirową pieczemy 30- 40 minut. Podajemy po przestudzeniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na jesienne desery. Spróbujcie koniecznie miodowego ciasta z dynią Ewy Wachowicz. Być może też skusi was czekoladowy przysmak z gruszką .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Zaskakujący dodatek nada im charakteru
-
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama