Smakosze.pl Przepisy Smakowita szarlotka imbirowa. 2 łyżki ostrej przyprawy sprawią, że deser będzie znakomity. Goście oniemieją z zachwytu
canva/Martina Roth Kunst-Foto-Design

Smakowita szarlotka imbirowa. 2 łyżki ostrej przyprawy sprawią, że deser będzie znakomity. Goście oniemieją z zachwytu

22 października 2022

Smakowita szarlotka imbirowa skusi niejednego łasucha. Już niewielka ilość korzenia imbiru sprawi, że kruche ciasto nabierze niezwykłego aromatu. Jego smak będzie świetnie pasował do kwaskowych jabłek. Koniecznie spróbujcie — goście poproszą o dokładki.

Ostry w smaku, intensywnie pachnący imbir będzie świetnym dodatkiem nie tylko do dań kuchni orientalnych. Bogaty w witaminy — m.in. C, E i K — oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo czy miedź składnik przyjemnie podkręci też kruche ciasto stanowiące bazę szarlotki.

Imbirowa wersja wypieku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Już niewielki dodatek aromatycznego korzenia sprawia, że ciasto przyjemnie „szczypie” w język. Doskonale pasuje to do kwaskowych jabłek, których smak i wygląd podkreślimy odrobina soku z cytryny. Będzie pysznie.

Przepis na pyszną szarlotkę imbirową

Do przygotowania smakołyku przyda się tortownica o średnicy 30 cm wyłożona papierem do pieczenia. Poniżej znajdziecie też pełną listę produktów.

Składniki:

  • 4 kwaśne jabłka np. szara reneta

  • 335 g mąki pszennej

  • 370 g miękkiego masła

  • 300 g cukru + 2 łyżki do posypania jabłek

  • 6 jaj w rozmiarze S

  • 2 łyżki startego na tarce imbiru bez skórki

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej

  • sok z połowy cytryny

  • szczypta soli

Jak przygotować szarlotkę imbirową? Jeden dodatek zmieni wypiek nie do poznania

Zaczynamy od przygotowania imbiru. Kawałek korzenia obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, po czym odmierzamy 2 łyżki miąższu bez twardych „wiórków". Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Mąkę przesiewamy do większej miski wraz z sodą oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól i mieszamy. Składniki łączymy z cukrem, imbirem i roztrzepanymi jajami. Dodajemy też pokrojone na kawałeczki masło i wyrabiamy masę. Gotowe ciasto przenosimy do formy.

Jabłka myjemy i kroimy je w niezbyt grube plasterki, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Układamy je na cieście w taki sposób, by na siebie zachodziły , a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Szarlotkę imbirową pieczemy 30- 40 minut. Podajemy po przestudzeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na jesienne desery. Spróbujcie koniecznie miodowego ciasta z dynią Ewy Wachowicz. Być może też skusi was czekoladowy przysmak z gruszką .

Szarotka imbirowa jest pyszna
canva/kirin_photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy