Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

 Ciasto czekoladowe z gruszkami
canva/Petr Kazilek

Ciasto czekoladowe murzynek jest klasykiem polskich deserów. Wilgotny i aromatyczny kakaowy wypiek z dodatkiem gruszek będzie jeszcze smaczniejszy. Sprawcie swoim bliskim miłą niespodziankę i przygotujcie je na deser. Będą zachwyceni.

Jeśli znacie klasyczne ciasto czekoladowe murzynek, wariacja z dodatkiem gruszki z pewnością wam się spodoba. Owoc świetnie pasuje do kakaowego wypieku, przyjemnie komponując się z głębokim smakiem kakao. Musicie spróbować.

Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami

Do przygotowania deseru przyda wam się wyłożona papierem do pieczenia forma o wymiarach 22 cm x 22 cm lub tortownica o podobnej powierzchni. Listę niezbędnych produktów przedstawiliśmy poniżej.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości gruszki

  • 3 duże jaja

  • 170 g margaryny

  • 170 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 40 ml mleka lub napoju sojowego

  • 30 g kakao deserowego do wypieków

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kilka kropel esencji waniliowej

  • szczypta soli

Jak upiec ciasto czekoladowe z gruszkami? Aromatyczny deser umili jesienne popołudnie

W rondlu umieszczamy margarynę, cukier, kakao, mleko i esencję waniliową. Podgrzewamy, cały czas mieszając do czasu, aż tłuszcz się stopi i uzyskamy jednolitą masę. Wtedy zdejmujemy naczynie z kuchenki i studzimy zawartość.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Chłodną masę miksujemy z żółtkami, dodając je osobno — każde, wtedy, gdy poprzednie połączy się z ciastem czekoladowym.

Mąkę przesiewamy do miski i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, po czym przenosimy sypkie składniki do kakaowej masy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę z odrobiną soli. Gotowe ciasto umieszczamy w formie i wyrównujemy powierzchnię.

Gruszki myjemy, usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Kroimy w plasterki lub w kosteczkę, a następnie układamy owoce na cieście czekoladowym. Pieczemy do 50 minut, ustawiając formę w piecu możliwie najniżej. Ciasto czekoladowe po ostudzeniu dekorujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na desery z czekoladą. Spróbujecie szybkiego patentu na ciasto czekoladowe z kubka. Być może też skusi was prosty biszkopt z dodatkiem fasoli.

Ciasto czekoladowe z gruszką jest pyszne
canva/Studio Doros

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: