Smakowite krokiety Tomasza Strzelczyka z zaskakującym nadzieniem ze szpinaku
Tomasz Strzelczyk w swojej książce "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni" podzielił się doskonałym patentem na smakowite racuchy. Uwagę przykuwa od razu ich farsz na bazie serka śmietankowego oraz fety. Proste i tanie danie z pewnością podbije serce niejednego smakosza.
Krokiety z mięsem lub z kapustą? Nie tym razem! Tomasz Strzelczyk po raz kolejny udowadnia, że klasyka wcale nie musi być nudna i można do niej podejść z niezwykle kreatywny sposób. Tym razem uwielbiany youtuber postawił na oryginalny przepis na krokiety. Ich farsz może naprawdę zaskoczyć.
Niezwykłe krokiety według przepisu Tomasza Strzelczyka
Składniki:
1) na naleśniki
-
500 ml mleka
-
1 jajko
-
250 g mąki
-
4 łyżki oleju
-
sól
2) na farsz
-
300 g mrożonego szpinaku
-
200 g serka śmietankowego
-
100 g sera feta
-
1 cebula
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
1 ząbek czosnku
-
sól i pieprz do smaku
-
olej
3) panierka
-
100 g bułki tartej
-
2 jajka
Sposób wykonania krokietów:
Na początek przygotuj naleśniki. Roztrzep mleko i jajko, a następnie dodaj do nich olej oraz mąkę i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek (inny przepis na idealne naleśniki do krokietów znajdziecie w tym artykule ). Z przygotowanego ciasta usmaż naleśniki.
Zabierz się za przygotowanie farszu: pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na maśle. Gdy będzie miękka, dorzuć do niej rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smaż oba składniki, a następnie dodaj do nich serek śmietankowy i ser feta. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj.
Posmaruj naleśniki farszem, zawiń je i opanieruj w jajku i bułce tartej. Usmaż je na oleju po kilka minut z każdej strony. Smacznego!
Jeśli cenisz przepisy Tomasza Strzelczyka, to z pewnością Cię zainteresuje również jego patent na surówkę z białej kapusty w pysznej słodko- kwaśnej zalewie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni". T.Strzelczyk, wyd. Znak