Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Boska surówka z białej kapusty w pysznej słodko-kwaśnej zalewie autorstwa Tomasza Strzelczyka
Adam Moskal
Adam Moskal 29.01.2022 01:00

Boska surówka z białej kapusty w pysznej słodko-kwaśnej zalewie autorstwa Tomasza Strzelczyka

Surówka
canva/YelenaYemchuk, Getty Images; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Idealna surówka do każdego obiadu powinna charakteryzować się łatwością przygotowania i pysznym smakiem. Surówka z przepisu Tomasza Strzelczyka zawierająca białą kapustę, słodko-kwaśną zalewę oraz paprykę sprawdzi się w tym celu idealnie. Użycie octu do zrobienia zalewy sprawia, że surówka przez dłuższy czas się nie zepsuje.

Surówka z białej kapusty Tomasza Strzelczyka idealnie komponuje się z mięsnymi daniami, jak i wegetariańskimi. Niezależnie od kulinarnych preferencji gości, taka surówka posmakuje każdemu - wystarczy jeden kęs, aby natychmiast się w niej zakochać.

Jeśli chcesz przygotować ją na zapas, aby raczyć się nią później, przełóż surówkę w zalewie do słoika i schowaj go do lodówki. Pamiętaj jednak, że po paru dniach surówka nabierze intensywnie ostrego smaku, który nie wszyscy mogą uznać za apetyczny.

Przepis na surówkę z białej kapusty Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 600 g białej kapusty

  • 2 papryki czerwone

  • 1 ogórek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 500 ml wody

  • 100 ml octu

  • 1 łyżka soli

  • 80 g cukru

  • pieprz

  • 40 ml oleju

Zacznij od oderwania z kapusty wierzchnich liści i umycia jej pod bieżącą wodą. Następnie poszatkuj ją na cienkie paski. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie słupki. Marchewkę umyj, obierz i również pokrój w słupki.

Ogórka umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij go z nadmiaru wody. Czosnek obierz ze skórki i posiekaj nożem lub zmiażdż. Połącz wszystkie warzywa w dużej misce i wymieszaj je. Do garnka wlej wodę z octem i doprowadź ją do wrzenia.

Do zalewy wsyp cukier, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Zalej nią warzywa, dolej oleju i schowaj całość na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie surówka jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Surówka z kapusty

Źródło zdjęcia: canva/ch__ch, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni". T. Strzelczyk, wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram