Jak zrobić idealne naleśniki do krokietów?
Krokiety są pysznymi pasztecikami, które najlepiej smakują wtedy, gdy będą zwarte i wypełnione wyśmienitym farszem. Aby takie wyszły, dobrze jest przygotować elastyczne ciasto, które utrzyma smaki wewnątrz. Zdradzamy przepis, z którego zrobicie je bez problemu.
Przygotowanie krokietów wydaje się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Jeśli postąpicie zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi zawijania, a ciasto wykonacie z poniższego przepisu, sukces macie niemalże gwarantowany. Spróbujcie i zaskoczcie swoich gości smakiem tego tradycyjnego dodatku do barszczu czerwonego.
Przepis na doskonałe ciasto do krokietów
Składniki:
2 jaja
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki
sól w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Jaja wbijamy do miski i mieszamy z solą przy pomocy widelca. Wsypujemy do nich sól i dokładnie łączymy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
Dodajemy wodę gazowaną. Składniki łączymy ze sobą i porcjami wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawiamy je na pół godziny, aby odpoczęło.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką smarujemy odrobiną oleju i smażymy cienkie naleśniki. Podsmażamy tylko z jednej strony, do momentu ścięcia się powierzchni placka i zostawiamy do przestudzenia.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy krokiety z farszem, panierujemy je i podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Gpoint Studio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se