Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić idealne naleśniki do krokietów?

Jak zrobić idealne naleśniki do krokietów?

Projekt bez tytułu - 2021-12-19T161419.410
canva/Gpoint Studio

Krokiety są pysznymi pasztecikami, które najlepiej smakują wtedy, gdy będą zwarte i wypełnione wyśmienitym farszem. Aby takie wyszły, dobrze jest przygotować elastyczne ciasto, które utrzyma smaki wewnątrz. Zdradzamy przepis, z którego zrobicie je bez problemu.

Przygotowanie krokietów wydaje się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Jeśli postąpicie zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi zawijania, a ciasto wykonacie z poniższego przepisu, sukces macie niemalże gwarantowany. Spróbujcie i zaskoczcie swoich gości smakiem tego tradycyjnego dodatku do barszczu czerwonego.

Przepis na doskonałe ciasto do krokietów

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki wody gazowanej

  • 2 szklanki mąki

  • sól w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Jaja wbijamy do miski i mieszamy z solą przy pomocy widelca. Wsypujemy do nich sól i dokładnie łączymy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy.

Dodajemy wodę gazowaną. Składniki łączymy ze sobą i porcjami wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawiamy je na pół godziny, aby odpoczęło.

Patelnię z nieprzywierającą powłoką smarujemy odrobiną oleju i smażymy cienkie naleśniki. Podsmażamy tylko z jednej strony, do momentu ścięcia się powierzchni placka i zostawiamy do przestudzenia.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy krokiety z farszem, panierujemy je i podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Smacznego.

Jedzenie krokietów
Podajcie krokiety na wigilii i zaskoczcie swoich gości

Źródło zdjęcia: canva/Gpoint Studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram