Smakosze.pl Przepisy Smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce
canva/Bartosz Luczak

Smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce

11 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Ziemniaki wystarczy wytłuc, zagnieść z kilkoma dodatkami, pokroić i ugotować. Tak przygotowane kluski świetnie smakują podane np. z gulaszem. Teraz przedstawimy wam jednak przepis na smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce. Możesz je zjeść same, bez żadnych dodatków.

Ziemniaki zajmują w polskiej kuchni bardzo ważną pozycję. Najpopularniejsze są gotowane, serwowane do obiadu. Gdy przesadzimy z ich ilością, warto przerobić je na zupełnie nową, pyszną potrawę. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a domownicy będą zajadać się np. pysznymi kopytkami.

Smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 10 dag masła

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • 2 łyżeczki cukru

  • sól

Przygotowanie kopytek

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, wytłucz, wystudź. Jeśli masz ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, wytłucz je.

Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i jajko, wymieszaj. Szybko zagnieć jednolite, ziemniaczane ciasto.

Ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój ze skosa na kawałki.

W garnku zagotuj dużą ilość wody. Posól ją, wrzuć kopytka, zamieszaj i gotuj je do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Gotuj je jeszcze minutę.

W czasie, gdy gotują się kopytka, cebulę obierz i pokrój w piórka lub w kostkę. Cebulę zrumień na połowie masła, dodaj cukier, resztę masła i tartą bułkę. Smaż do zrumienienia.

Osączone kopytka przełóż na patelnię z panierką. Wymieszaj dokładnie, podgrzewając całość na małym ogniu.

Jeśli chcesz poznać recepturę na inne kluski ziemniaczane, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na pyzy ziemniaczane , a także na kluski śląskie .

bułka tarta
bułka tarta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy