Smakujący jak dawniej kultowy blok czekoladowy. 1 kęs wystarczy, aby poczuć ogromny sentyment
Blok czekoladowy zna niemalże każdy smakosz. Pyszne połączenie kakao, mleka i bakalii skradło już niejedno serce. Warto zafundować sobie podróż do czasów dzieciństwa i przygotować ten kultowy deser w domu. Będziecie zaskoczeni jakie to proste.
Blok czekoladowy skusi niejednego łasucha. Choć deser nie należy do lekkich — w końcu przygotowuje się go m.in. z pełnotłustego mleka i masła — wart jest skosztowania od czasu do czasu. Zwłaszcza że smakuje lepiej niż niejedna dostępna w sklepie czekolada.
Przepis na wyborny blok czekoladowy
Składniki:
-
250 g masła
-
3/4 szklanki cukru
-
pół szklanki mleka 3,2%
-
400 g mleka w proszku
-
3 czubate łyżki ciemnego surowego kakao
-
180 g herbatników
-
3 łyżki rodzynek
-
2 solidne garści orzechów włoskich, najlepiej łuskanych
Przygotowanie bloku czekoladowego:
Masło umieszczamy w rondelku i topimy je. Dodajemy cukier, płynne mleko oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jednolita. Studzimy ją przez chwilę.
Do lekko ciepłej zawartości garnka porcjami wsypujemy mleko w proszku, jednocześnie miksując ją przy pomocy miksera . Gdy uzyskamy gładki krem, kończymy mieszanie. Wrzucamy rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie oraz pokruszone herbatniki.
Rozprowadzamy je łyżką po całej objętości czekoladowej masy, po czym całość przenosimy do wyłożonej folią spożywczą formy o wymiarach 10 cm x 30 cm. Wierzch wyrównujemy przy pomocy łyżki lub łopatki, a następnie przykrywamy naczynie.
Deser przenosimy je do lodówki na kilka godzin. Możemy też uformować z masy wałek i zawinąć go w folię aluminiową. Gdy blok czekoladowy będzie twardy i zwarty, można go podawać.
Po inne pomysły na znakomite desery bez pieczenia zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy szybkie ciasto wyglądem przypominające ser żółty oraz pełen owocowych galaretek śmietanowiec .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy
-
Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba
-
Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach
Źródło: kulinarneprzeboje