Kultowy śmietanowiec z galaretka bez pieczenia
Śmietanowiec, inaczej nazywany galaretowcem, jest ciastem wyjątkowo prostym w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smacznym. Jest kolorowe i orzeźwiające. Co więcej, każde dziecko będzie zachwycone, gdy będzie mogło zjeść coś tak ładnie wyglądającego.
Śmietanowiec to nic innego jak rodzaj sernika na zimno. W masie serowo-śmietanowej zawieszone są galaretki o różnych spadach. Całość wylana jest na spód wykonany z biszkoptów.
Choć czas potrzebny na stężenie galaretek nie jest ekspresowy, tak faktyczna praca ogranicza się jedynie do wymieszania składników i połączenia części ciasta.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto bez pieczenia śmietanowiec
Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.
Składniki:
4 galaretki o różnych kolorach
paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki cytrynowe
500 g mascarpone
500 ml śmietanki 18%
4 łyżki cukru pudru
Zacznij od rozpuszczenia 4 galaretek w wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Następnie przelej je do osobnych naczyń i wstaw do lodówki, aby galaretki stężały.
Po stężeniu wyjmij je na deskę i pokrój w kostkę. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim biszkopty. Dwie cytrynowe galaretki rozpuść w 1,5 szklance wody i ostudź je. Do miski wlej śmietanę, dodaj ser i wsyp cukier.
Ubijaj nabiał, aż uzyskasz gęsty i puszysty krem. Następnie wlej do niego galaretkę. Dodaj do niego pokrojoną galaretkę, delikatnie wymieszaj i wylej na biszkopty. Po stężeniu w lodówce ciasto jest gotowe.
Źródło: canva/peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com