Smakosze.pl
Galaretkowiec

Canva (peredniankina, Getty Images)

Kultowy śmietanowiec z galaretka bez pieczenia

1 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Śmietanowiec, inaczej nazywany galaretowcem, jest ciastem wyjątkowo prostym w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smacznym. Jest kolorowe i orzeźwiające. Co więcej, każde dziecko będzie zachwycone, gdy będzie mogło zjeść coś tak ładnie wyglądającego.

Śmietanowiec to nic innego jak rodzaj sernika na zimno. W masie serowo-śmietanowej zawieszone są galaretki o różnych spadach. Całość wylana jest na spód wykonany z biszkoptów.

Choć czas potrzebny na stężenie galaretek nie jest ekspresowy, tak faktyczna praca ogranicza się jedynie do wymieszania składników i połączenia części ciasta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia śmietanowiec

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • 4 galaretki o różnych kolorach

  • paczka okrągłych biszkoptów

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 500 g mascarpone

  • 500 ml śmietanki 18%

  • 4 łyżki cukru pudru

Zacznij od rozpuszczenia 4 galaretek w wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Następnie przelej je do osobnych naczyń i wstaw do lodówki, aby galaretki stężały.

Pieczony schab

Obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą

CZYTAJ DALEJ

Po stężeniu wyjmij je na deskę i pokrój w kostkę. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim biszkopty. Dwie cytrynowe galaretki rozpuść w 1,5 szklance wody i ostudź je. Do miski wlej śmietanę, dodaj ser i wsyp cukier.

Ubijaj nabiał, aż uzyskasz gęsty i puszysty krem. Następnie wlej do niego galaretkę. Dodaj do niego pokrojoną galaretkę, delikatnie wymieszaj i wylej na biszkopty. Po stężeniu w lodówce ciasto jest gotowe.

Galaretkowiec

Źródło: canva/peredniankina, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >