Smakosze.pl Porady Smaż na nim kotlety mielone, a nie pożałujesz. Smak będzie bezkonkurencyjny
Canva / Ivan-balvan

Smaż na nim kotlety mielone, a nie pożałujesz. Smak będzie bezkonkurencyjny

13 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań. W każdym domu obowiązkowo raz na jakiś czas goszczą na stole. Aby cieszyły wyjątkowym smakiem konieczne jest wybranie najlepszego tłuszczu do smażenia. W przypadku kotletów idealnie sprawdzi się ten najtańszy, czyli smalec.

Kotlety mielone od lat uwodzą smakiem

Najlepszy kotlet mielony ma chrupiącą rumianą otoczkę i miękkie, soczyste wnętrze. Takie połączenie nie może powstać przypadkiem. Równie ważna, jak samo wyrobienie mięsa, jest też jego obróbka termiczna. Sprawdź, na czym smażyć kotlety mielone i jak powinno się to robić.

Okrasa z białej kiełbasy robi rarytas. Będzie przebojem wielkanocnego śniadania

Najlepszy do smażenia kotletów mielonych jest smalec

Są różne szkoły smażenia kotletów mielonych . W tak klasycznym daniu warto jednak postawić na równie klasyczne rozwiązania . Dowiedzcie się, na czym smażyły uwielbiane kotlety Wasze babcie . Odpowiedź zapewne będzie tylko jedna.

Nie warto przepłacać za tłuszcz do smażenia kotletów mielonych . Najtańszym, a jednocześnie najlepszym wyborem będzie najzwyklejszy smalec . Niedrogi produkt nie pali się w wysokiej temperaturze , a przy tym nadaje daniu przyjemnego smaku i aromatu . Pamiętaj jedynie, by po usmażeniu kotletów odsączyć je z nadmiaru tłuszczu .

Ilość smalcu do smażenia kotletów powinna być odpowiednio dobrana . Patelnia nie może być zbyt sucha, gdyż wtedy kotlet spali się na zewnątrz, a w środku pozostanie surowy . Z drugiej strony pływające w tłuszczu mięso także nie jest dobrym rozwiązaniem. Konieczne jest znalezienie złotego środka .

Smalec musi jednolicie pokrywać całą powierzchnię patelni . Po położeniu na nim kotletów mielonych powinien sięgać ok. ⅓ ich wysokości . Dzięki temu ciepło będzie optymalnie dystrybuowane zarówno na zewnątrz, jak i do środka potrawy . Szybko przekonacie się, jak pyszne rezultaty niesie ze sobą taka metoda .

Na czym jeszcze można smażyć kotlety mielone?

Chociaż smalec daje wybitne wręcz rezultaty w smażeniu kotletów mielonych, nie każdemu pasuje jego specyficzny zapach . Dla takich osób jest jednak ratunek. Smaczne kotlety wyjdą także na innych rodzajach tłuszczu . Na jakich konkretnie?

Jeśli lubicie delikatne kotlety mielone usmażcie je na maśle . Ważna jest jednak 1 zasada. Masło użyte do smażenia koniecznie musi być sklarowane . W przeciwnym wypadku zawarte w nim białko spali się, przez co cała potrawa nabierze niepożądanego posmaku .

Równie dobrze do smażenia kotletów mielonych nada się olej roślinny . Ma tę zaletę, że nie zawiera cholesterolu. Jednak jego wybór nie pozostaje bez znaczenia . Nie wszystkie oleje odporne są bowiem na działanie wysokich temperatur, które wytwarzane są podczas smażenia . Który w takim razie wybrać?

Do smażenia najlepszy i najbezpieczniejszy będzie olej rzepakowy . Jest odporny na wysokie temperatury, a także neutralny w smaku . Unikajcie oleju słonecznikowego, sezamowego czy z pestek dyni . Takie tłuszcze lepiej spożywać na zimno, na przykład w ulubionej sałatce . Bułkę do kotletów mielonych najlepiej namaczać w nieoczywistym produkcie . Warzywne kotlety smakują tak samo dobrze, a nawet jeszcze lepiej niż ich mięsny odpowiednik .

smalec wieprzowy.png
Canva / milanfoto
Te ziemniaki są niebezpieczne. Właśnie wycofują je ze sprzedaży
Nie tylko ceny majonezu wołają o pomstę do nieba. Bosacka spojrzała na etykiety i zamarła
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy