Smaż na nim kotlety mielone, a nie pożałujesz. Smak będzie bezkonkurencyjny
Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań. W każdym domu obowiązkowo raz na jakiś czas goszczą na stole. Aby cieszyły wyjątkowym smakiem konieczne jest wybranie najlepszego tłuszczu do smażenia. W przypadku kotletów idealnie sprawdzi się ten najtańszy, czyli smalec.
Kotlety mielone od lat uwodzą smakiem
Najlepszy kotlet mielony ma chrupiącą rumianą otoczkę i miękkie, soczyste wnętrze. Takie połączenie nie może powstać przypadkiem. Równie ważna, jak samo wyrobienie mięsa, jest też jego obróbka termiczna. Sprawdź, na czym smażyć kotlety mielone i jak powinno się to robić.
Najlepszy do smażenia kotletów mielonych jest smalec
Są różne szkoły smażenia kotletów mielonych . W tak klasycznym daniu warto jednak postawić na równie klasyczne rozwiązania . Dowiedzcie się, na czym smażyły uwielbiane kotlety Wasze babcie . Odpowiedź zapewne będzie tylko jedna.
Nie warto przepłacać za tłuszcz do smażenia kotletów mielonych . Najtańszym, a jednocześnie najlepszym wyborem będzie najzwyklejszy smalec . Niedrogi produkt nie pali się w wysokiej temperaturze , a przy tym nadaje daniu przyjemnego smaku i aromatu . Pamiętaj jedynie, by po usmażeniu kotletów odsączyć je z nadmiaru tłuszczu .
Ilość smalcu do smażenia kotletów powinna być odpowiednio dobrana . Patelnia nie może być zbyt sucha, gdyż wtedy kotlet spali się na zewnątrz, a w środku pozostanie surowy . Z drugiej strony pływające w tłuszczu mięso także nie jest dobrym rozwiązaniem. Konieczne jest znalezienie złotego środka .
Smalec musi jednolicie pokrywać całą powierzchnię patelni . Po położeniu na nim kotletów mielonych powinien sięgać ok. ⅓ ich wysokości . Dzięki temu ciepło będzie optymalnie dystrybuowane zarówno na zewnątrz, jak i do środka potrawy . Szybko przekonacie się, jak pyszne rezultaty niesie ze sobą taka metoda .
Na czym jeszcze można smażyć kotlety mielone?
Chociaż smalec daje wybitne wręcz rezultaty w smażeniu kotletów mielonych, nie każdemu pasuje jego specyficzny zapach . Dla takich osób jest jednak ratunek. Smaczne kotlety wyjdą także na innych rodzajach tłuszczu . Na jakich konkretnie?
Jeśli lubicie delikatne kotlety mielone usmażcie je na maśle . Ważna jest jednak 1 zasada. Masło użyte do smażenia koniecznie musi być sklarowane . W przeciwnym wypadku zawarte w nim białko spali się, przez co cała potrawa nabierze niepożądanego posmaku .
Równie dobrze do smażenia kotletów mielonych nada się olej roślinny . Ma tę zaletę, że nie zawiera cholesterolu. Jednak jego wybór nie pozostaje bez znaczenia . Nie wszystkie oleje odporne są bowiem na działanie wysokich temperatur, które wytwarzane są podczas smażenia . Który w takim razie wybrać?
Do smażenia najlepszy i najbezpieczniejszy będzie olej rzepakowy . Jest odporny na wysokie temperatury, a także neutralny w smaku . Unikajcie oleju słonecznikowego, sezamowego czy z pestek dyni . Takie tłuszcze lepiej spożywać na zimno, na przykład w ulubionej sałatce . Bułkę do kotletów mielonych najlepiej namaczać w nieoczywistym produkcie . Warzywne kotlety smakują tak samo dobrze, a nawet jeszcze lepiej niż ich mięsny odpowiednik .